ANSVSA: Cresterea porcului in gospodarii nu va fi interzisa

ANSVSA: Cresterea porcului in gospodarii nu va fi interzisa

 

porciCresterea porcului in gospodariile populatiei nu va fi interzisa, insa fermierii vor trebui respecte niste reguli minime de biosecuritate, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu. “Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus in dezbatere publica este de gasi cea mai buna solutie atat pentru fermieri, pentru gospodari, cat si pentru cei care cresc porci in fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat pana acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despagubiri, fara sa mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice cresterea porcului in gospodarii, numai ca fermierii care vor creste porci in gospodarie vor avea niste reguli de biosecuritate. Ei vor creste porcii in gospodarie, vor sacrifica porcii pentru consum propriu in gospodarie, va fi traditie si vom respecta traditiile”, a spus Chioveanu.

Ordinul actual al ANSVSA vizeaza doar reguli de biosecuritate pentru toate tipurile de crestere si nicidecum limitarea numarului de porci crescuti in gospodarii, masura find luata pentru a putea tine sub control raspandirea pestei porcine africane.

Ordinul este in dezbatere publica 30 de zile pe site-ul Autoritatii, “pana cand se va gasi solutia cea mai buna atat pentru crescatori, cat si pentru fermieri”, dupa care va urma o perioada de informare a crescatorilor, insa implementarea efectiva a acestor masuri va demara abia din 2021. Proiectul de ordin stabileste reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *