ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE: 15 septembrie este termenul de depunere a cererii de plata pentru despagubiri

ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE: 15 septembrie este termenul de depunere a cererii de plata pentru despagubiri

 

secetapbALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE face un apel la fermierii calamitati sa se mobilizeze si depuna cererea de plata completata corect, pana la 15.09.2020.Pot depune cerere si vor primi despagubiri doar acei fermieri care au suprafata afectata de minimum 30% pe fiecare cultura (coloana 2 din cerere, mai mare de 30%). Prin OUG 148/2020 au fost alocati 852 de milioane lei pentru plata despagubirilor fermierilor afectati de seceta pedologica severa pentru culturile insamantate in toamna anului 2019.

Termenul de depunere este de 10 zile de la publicare, respectiv 15.09.2020, inclusiv( in zilele libere de sambata si duminica 5-6 si 12-13, APIA poate lucra pentru a veni in sprijinul fermierilor, fara a fi luate in calcul la numararea celor 10 zile).

Este recomandabil ca cererea de plata conform Anexa 2 si documentele solicitate sa fie transmise online si deplasat la APIA doar pentru clarificari suplimentare, pentru a evita aglomeratia in prisma riscurilor pandemiei de coronavirus.

Procedural, se va trece in cerere suprafata si sumele inscrise in Procesul Verbal intocmit si asumat de Comisia de constatare si evaluare a pagubelor inregistrate la culturile agricole si vor fi trecute randurile de total pe fiecare cultura, de la finalul Procesului Verbal.

OUG 148/2020 este in spiritul orientarilor UE Cap. 1.2.1.2. Ajutoarele pentru compensarea pagubelor provocate de un fenomen metetorologic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamitati naturale (360), (361), pe baza de devize de cheltuieli (ICEADR). Decizia UE a aprobat acest model de compensare in suma forfetara.

Aceasta exclude trimiterea la (358), (359) din orientarile UE, respectiv calculul pierderii de venit in anul 2020 prin compararea cu veniturile medii pe ultimii 3-5 ani. Este exclusa la aceasta data repetarea intamplarilor nefericite din 2015.

Pentru informatii suplimentare:
office@agri-co.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *