Ajutor pentru achizitia de scroafe?

Ajutor pentru achizitia de scroafe?

 

pesta porculMinisterul Agriculturii pregateste un proiect de act normativ (legea reproductiei) prin care sectorul de crestere a porcilor va beneficia de circa 260 milioane de euro care vor fi pusi la dispozitia fermierilor pentru achizitia de scroafe (material genetic), maximum 4.000 de capete pentru fiecare solicitant. O veste buna pentru crescatori, sa vedem insa si daca chiar se va pune in practica. Decizia vine in contextul in care anual crescatorii de porci autohtoni importa circa 1,6 milioane de purcei/an (in 2016, de exemplu), pentru ca oferta interna nu exista.

Proiectul de act normativ ar urma sa fie discutat in Parlament in urmatoarele doua luni, sustin reprezentantii AFISS, care s-au intalnit recent cu secretarul de stat Daniel Botanoiu.

De asemenea, noul proiect de act normativ va incuraja formarea de cooperative, considerate variante viabile de dezvoltare a activitatii fermelor mici si mijlocii in actualul context economic, a precizat Larisa Ene, presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).

Reprezentantii asociatiei se asteapta ca actul normativ, inclusiv normele de aplicare, sa aduca amendamente foarte importante privind modul de aprobare, prioritizare, proceduri de aplicare a proiectelor, finantare etc.

In Romania, exista in prezent circa 20 de maternitati, care asigura in general necesarul pentru unitatie proprii de ingraşare ale marilor ferme, dupa cum bine se stie. Deoarece nu au de unde sa cumpere din tara, crescatorii romani importa purcei in numar tot mai mare. Anul trecut, de exemplu, au adus dinafara circa 1,8 milioane de purcei, dupa cum a declarat recent Ioan Ladoşi, preşedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Citeste si Inca o provocare pentru crescatorii de porci: Primul caz de pesta porcina africana

Cat despre preturi, in acest an au ajuns chiar si pana la 80 de euro pe cap de purcel, comparativ cu o medie de 60 de euro, anul trecut, de unde au rezultat si costuri de productie mult mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *