Anul 2016 a fost un an dificil pentru agricultorii din Romania, dupa cum o dovedesc si rezultatele unui studiu realizat de Coface Romania. Un 2016 in care datoriile agricultorilor au crescut semnificativ, de unde si numarul proceselor tot mai mari (crestere de 78%!). “In 2016, s-au inregistrat 1.423 de procese comerciale impotriva companiilor din sector, in crestere cu 78% fata de 2015. Cea mai mare crestere a fost in rândul proceselor de executare silita, respectiv 1.034 de procese. In acelasi timp, valoarea datoriilor fiscale restante din aceasta industrie a crescut cu 32% pe parcursul anului anterior, de la 63 milioane lei (2015), la aproape 84 milioane lei, in 2016”, se arata in studiul Coface.
Care sunt factorii care genereaza presiuni asupra lichiditatii companiilor cu activitate in sectorul cultivarii cerealelor? Volatilitatea veniturilor (pe fondul dependentei de conditiile meteorologice si fluctuatiei preturilor), scaderea profitabilitatii, intârzierea platilor de catre APIA, extinderea termenelor de incasare a creantelor si tendinta dezintermedierii cuplate cu sustinerea investitiilor pe termen lung.
Soldul creditelor s-a dublat in ultimii 10 ani, la 6,1% din total credite
Chiar daca sumele care au fost directionate catre agricultura au crescut semnificativ in ultimul deceniu, ele sunt departe de ceea ce primesc alte sectoare.
“Sectorul agriculturii, in general, este subfinantat prin comparatie cu valoarea adaugata generata in formarea PIB-ului. Ponderea agriculturii in formarea PIB a variat intre 8%-10% in perioada 2007 – 2015, in timp ce soldul creditelor acordate de sectorul bancar in totalul creditelor a crescut de la 3%, in 2007, la doar 6,1% in 2016’’,se arta in document.
Aceasta tendinta de subfinantare factorilor este cauzata de factori precum reticenta sectorului bancar de a finanta un sector expus unor riscuri impredictibile (ex: volatilitatea conditiilor meteorologice) in lipsa unor garantii acordate prin diverse scheme de sustinere a fermierilor si apetitul fermierilor de a apela la creditul comercial (extinderea termenelor de plata catre furnizori) in dauna creditului bancar, pe fondul accesului mai facil si al costurilor mai reduse.