Productiile slabe din acest an incep sa-i ingrijoreze pe guvernanti, care devin pe zi ce trece constienti de efectele dezastruoase ale secetei asupra economiei romanesti. Dupa cum merg lucrurile, probabil vom asista la un val de falimente in acest an, iar multe ferme vor fi preluate de IFN-uri sau traderi, dupa cum a atras atentia Ionel Arion, seful Pro Agro intr-o interventie live pe FB. Nu mai vorbim de faptul ca exista pericolul ca suprafete importante de teren agricol sa ramana nelucrate! De altfel, fermierii isi pun deja intrebarea daca mai este cazul sa semene ceva in acest an, in conditiile actuale. Pur si simplu, sunt fermieri care refuza sa insamanteze, a declarat Arion. Asa ca sa nu ne miram daca anul viitor vom avea suprafete mari de terenuri agricole nelucrate, un fenomen cu care nu ne-am intalnit de multi ani….
Ingrijorare mare la Finante
In trimestrul trei, cel mai mare risc pentru evitarea recesiunii tehnice vine de la agricultura, de la contributia acestui sector la cresterea economica, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu, intr-o conferinta de presa la Iasi.
“Daca ne uitam la investitii, toate sunt peste asteptari. La agricultura exista riscul cel mai mare. In continuare imi mentin opinia ca vom evita recesiunea tehnica, ceea ce inseamna doua trimestre consecutive negative, dar vedem care este de fapt situatia cu agricultura. Aici este un mare semn de intrebare”, a declarat Florin Citu, care considera ca suntem la “limita pe plus”.
“De aceea spun ca trebuie sa evitam recesiunea tehnica in 2020”, a mai adaugat ministrul Finantelor.
Intr-o postare recenta pe pagina sa de Facebook, Citu spunea ca investitiile au avut o contributie pozitiva la cresterea economica de 0,4 puncte procentuale in trimestrul al doilea, iar castigul salarial mediu nominal net a crescut in iulie cu 8,1% fata de iulie 2019, insa, pentru a mentine ritmul si a asigura revenirea rapida a economiei, este nevoie ca politica fiscala si monetara sa lucreze impreuna, potrivit Agerpres.