Afinele ar putea ajunge la cel mai mic pret din istorie, in 2020

Afinele ar putea ajunge la cel mai mic pret din istorie, in 2020

 

afinePreturile mondiale la afine, una dintre cele mai promovate culturi in ultimii ani, ar putea fi cele mai mici din istorie, dupa plantarile masive din ultimii ani. Suprafetele plantatiilor au crescut, iar acum intrebarea principala este ce va creste mai rapid – cererea sau oferta pentru afine? In momentul in care cantitatea produsa depaseste cererea, preturile incep sa scada, scrie East-fruit, preluat de Agrobiznes.md. „In ciuda faptului ca sezonul de afine in Europa nu a inceput inca, rezultatele preliminare ale campaniei de export din emisfera sudica sunt clare. Vedem primele semne de saturatie a pietei cu afine, chiar si fara a lua in considerare problemele cu coronavirusul”, – sustine Andrei Yarmak, economist la departamentul de investitii al Organizatiei in Alimentatie si Agricultura (FAO).

El spune ca chiar inainte de descoperirea coronavirusului, preturile angro pentru afine din Chile, Peru si SUA au fost deja cele mai mici din istorie, in ciuda faptului ca pentru o perioada foarte lunga de timp (noiembrie- martie) preturile au fost stabile. Dupa ce cererea de afine in China a scazut brusc, iar consumul in multe alte tari s-a redus din cauza prabusirii activitatii turistice, preturile sunt si mai reduse.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Un alt motiv important de reducere a preturilor a fost extinderea foarte mare a suprafetelor plantate in mai multe tari ale lumii. Pentru prima data in mai multi ani, s-a schimbat liderul pietei globale de afine. Cu toate acestea, alte tari precum SUA, Africa de Sud, Spania, Polonia si chiar Ucraina, au continuat sa creasca volumul de export destul de intens. Continuarea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *