Afacere pornita de la zero. Ce sanse de finantare poate sa aiba?

Afacere pornita de la zero. Ce sanse de finantare poate sa aiba?

 

gbcIn Romania, este binecunoscuta reticenta sistemului bancar fata de start-upuri, pe care multi le considera astfel chiar si pana la o durata de trei ani de functionare. Cu alte cuvinte, accesul la credite este nu doar dificil, ci si aproape imposibil in multe dintre cazuri. Nu mai vorbim de tinerii absolventi de facultati, pe care nimeni nu-i ia in considerare.Trebuie sa stiti, insa, ca nu toate usile sunt inchise si ca fiecare solicitant are o sansa a lui, cel putin la good.bee Credit (GBC), o institutie financiara nebancara (IFN), parte a Erste Bank.

“Noi creditam afacerile noi, chiar si de la zero, care pot avea si doar cateva zile de activitate. Acest lucru ne diferentiaza fata de banci, pentru ca nu analizam compania ca instrument, ci intreprinzatorul, omul din spatele afacerii. Ne intereseaza mai mult experienta lui si daca el ne convinge ca este experimentat, implicat, ca a dezvoltat diferite afaceri si are o experienta de business sau ca ceea ce a facut in trecut il recomanda ca pe un partener credibil, aceasta ne convinge sa-i fim alaturi, chiar daca acest start-up porneste de la zero”, declara Oleg Moraru, director general GBC.

Bineinteles, se tine cont si de nivelul actual si real al afacerii, perspectiva de dezvoltare, experienta si implicarea intreprinzatorului, relatiile acestuia cu comunitatea locala, in toate cazurile, inainte de a acorda creditul, afacerea fiind evaluata pe teren de catre consilierii good.bee Credit.

Cine poate sa aiba acces la credite? Producatorii agricoli mici si foarte mici (SRL, II, IF, PFA, PF cu certificate de producator agricol etc.), de la producatori de cereale, legumicultori, apicultori, pana la crescatori de animale si nu numai. Nu in ultimul rand, pot fi finantate si activitati din zona non agricola.

Fermier incepator?

Pentru tinerii din mediul rural, accesul la credite se face, in general, cu mare greutate. Cei care vor sa devina fermieri si sa duca mai departe munca parintilor lor, trebuie sa stie ca se numara printre cei care pot sa apeleze la good.bee Credit, conditia fiind ca modelele de afaceri prezentate sa fie sustenabile si serioase.

“Daca un tanar vrea sa devina fermier si cineva din sfera lui privata (parintii) au fost agricultori, iar pe baza acestei experiente tanarul agricultor vrea sa duca munca lor mai departe, atunci cu siguranta o sa putem sa il creditam “, a mai precizat Moraru.

Suma maxima care poate fi acordata este de 400.000 lei, iar pana la 90.000 lei nu se solicita garantii. Creditele pot fi acordate de pe o zi pe alta, mai ales in cazul sumelor mici. Dobanda este diferita, in functie de suma si durata creditului, de garantiile propuse, de experienta clientului si soliditatea afacerii.

Cat despre rambursarea creditelor, aceasta se poate face sezonier. Astfel, la unele produse rambursarea se realizeaza in 2-3 rate pe an, maximum, in functie de momentul recoltarii productiei si vanzarea ei, la fel cum exista si posibilitatea de a rambursa in rate lunare egale, in functie de specificul activitatii si nevoia clientilor GBC.

Cine este good.bee Credit?

good.bee Credit (GBC) este o institutie financiara nebancara (IFN), infiintata in octombrie 2009. In prezent ea reprezinta asocierea dintre good.bee Holding GmbH (99,995%) si Erste Bank Beteiligungen GmbH (0.005%).

Valoarea medie a creditului acordat celor peste 5.600 clienti finantati este de 32.000 de lei. Circa 90% din clienti provin din mediul rural. De remarcat faptul ca in ultimul an a inceput sa creasca simtitor si ponderea segmentului non-agro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *