Adio livezi ecologice! Institutul de la Maracineni nu mai vrea plantatii superintensive

Adio livezi ecologice! Institutul de la Maracineni nu mai vrea plantatii superintensive

 

mereMihai Ciobanu, un cunoscut consultant in accesarea de fonduri europene, mai ales pe submasura dedicata pomiculturii, sustine ca Institutul de la Maracineni intentioneaza sa ceara autoritatilor interzicerea infiintarii de livezi ecologice superintensive pe bani europeni. Motivul: exista pericolul ca beneficiarii acestor fonduri sa nu poata sa respecte conditiile stricte pentru implementarea unui astfel de proiect si sa fie nevoiti sa dea banii inapoi. Au fost consemnate deja astfel de cazuri, iar beneficiarii nu au avut de unde sa inapoieze sumele primite. Cat despre autoritatea celor de la Maracineni sa emita o astfel de pretentie, aceasta este o alta discutie, ca sa nu mai vorbim de faptul ca multa lume in piata spune ca sunt cam depasiti de unele probeleme………

„Institutul de la Maracineni sustine interzicerea infiintarii de livezi ecologice superintensive pe bani europeni. El vrea ca proiectele sa se limiteze numai la intensiv, iar anumite specii care nu se preteaza la sistemul eco sa fie interzise. Beneficiarii nici nu stiu la ce se angajeaza in ideea ca iau 20 de puncte la finantare. Ei nu vor putea sa respecte conditiile si nu vor putea sa tina sub control anumite specii, iar apoi vor trebui sa dea banii inapoi, ori va fi foarte greu sa dai inapoi 90%, adica 600.000 euro. Au fost cativa care au dat banii inapoi, altii sunt in litigiu si au ajuns la faliment”, a declarat Mihai Ciobanu în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferintei Naționale a Pomiculturii, organizată de OIPA Legume Fructe la Poiana Brașov.

El spune ca multi solicitanti merg pe sistemul superintensiv, nestiind ca o livada in sistem superintensiv este greu de gestionat fara sa ai experienta in domeniu, ori multi nu au decat un curs de 320 de ore de tanar pomicultor. Nu mai vorbim de faptul ca multi se inscriu in OIPA sau in cooperative doar ca sa ia puncte…

Greu cu proiectele pe bani europeni

Pe lista celor mai intalnite greseli in procesul de realizare a proiectelor se afla terenurile cu localizare incertă, pierderile din exploatare (din bilanț mai precis din cauza luării în calcul a subvențiilor, ceea ce nu mai întâmplă în prezent), folosirea unor soiuri nefezabile pentru România, ca să nu mai vorbim de condițiile artificiale.

Ciobanu adauga ca trebuie acordata o atentie mai mare studiilor pedologice, pentru că acestea sunt foarte importante pentru reușita unui proiect. In ceea ce priveste proiectele aprobate, dupa un 2015 dezastruos – s-au aprobat doar 11 proiecte pe submăsura destinată pomiculturii (Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole), situatia si-a mai revenit in 2016.

„În 2015, s-au aprobat proiecte de 7 milioane de euro din cele 68 milioane euro alocate, din care s-au contractat 3 milioane de euro și s-a făcut o singură plată de circa 700.000 euro. În 2016, lucrurile s-au îndreptat mult. În data de 7 martie s-a făcut public și raportul pe august, iar din 42 proiecte evaluate, sunt 28 aprobate, iar 16 sunt deja selectate spre finantare” a declarat Mihai Ciobanu.

In schimb, 12 proiecte au fost amânate, pentru ca li s-a anulat din punctaj, deoarece se fac multe “confuzii”. Nu de alta dar cei care se ocupa de selectarea proiectelor nu știu cum să calcuze corect punctajul, a mai mentionat consultantul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *