Adevarul la Conferintele Agrostandard. Cum cresc preturile produselor agricole de la ferma la raft. Cartofii si laptele, exemple de specula cu acte în regula

Adevarul la Conferintele Agrostandard. Cum cresc preturile produselor agricole de la ferma la raft. Cartofii si laptele, exemple de specula cu acte în regula

 

vladCartofii pleaca de pe tarla cu mai putin de doi lei kilogramul si ajung la 6-7 lei/kg în supermarketuri; laptele pleaca din crescatoria de vaci cu mai putin de un leu litrul si ajunge cu peste 4 lei litrul în supermarketuri – preturi peste media UE. Aceste doua exemple au fost prezentate, luni, în cadrul conferintei „Fermieri vs. hipermarketuri – cum rezolvam problema distributiei“, organizata de Agrostandard. „Cartofii noi romanesti ajung în supermarketuri chiar si la preturi de peste 7 lei pe kilogram, desi fermierii romani îi vand cu 1,8 lei/kg. Este acelasi pret practicat în magazine pentru cartofii adusi din Iran“, a declarat presedintele interimar al Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Gheorghe Vlad.

Reteta falimentului: dumpingul importatorilor

Mai multe asociatii ale fermierilor din Romania se plang ca afacerile lor sunt afectate de pretul de dumping practicat de importatori si de adaosul mare al supermarketurilor.

Producatorii romani se plang ca se afla într-o situatie delicata din aceasta cauza, iar unii dintre reprezentantii lor sustin ca proiectul de lege care ar obliga magazinele sa vanda cel putin 51% produse alimentare romanesti ar reprezenta o masura buna.

„Legea 321 a fost gandita pentru a aduce produse romanesti proaspete la raft. Am vazut cartofi noi romanesti în magazine cu un pret de 7,22 lei pe kilogram, desi fermierii îl vand cu pret de 1,8 lei pe kilogram. Cartofii adusi din Iran sunt la raft tot cu 1,8 lei“, a sustinut Vlad.

Parlamentarii discuta în prezent o proiect de lege care ar putea obliga toti comerciantii din Romania sa aiba la raft cel putin 51% produse alimentare romanesti.

Marile retele de retail din Romania, controlate de companii straine, se opun masurii, argumentand ca aceasta distorsioneaza competitia de pe piata si nu rezolva problemele agriculturii romanesti.

Pana la raft, pretul laptelui se tripleaza

Pretul laptelui în Romania, la raft, depaseste media europeana, în timp ce pretul primit de producatori este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru, astfel ca sunt necesare masuri de sprijin pentru producatori, inclusiv o subventie pentru colectare, sustine ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la conferinta Agrostandard.
„Trebuie sa gasim o solutie, împreuna cu Comisia Europeana, sa putem acorda subventii pentru colectarea laptelui.

Este o criza europeana pe piata laptelui, însa în Romania se simte mult mai puternic din cauza diferentei de competitivitate între producatorii romani si cei din statele din vest.

Pretul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. În nordul tarii, producatorii sunt nemultumiti pentru ca au ajuns sa comercializeze laptele cu 60 de bani“, a explicat Achim Irimescu.

„Importurile din Polonia trebuie verificate“

Mai mult, ministrul a atras atentia ca trebuie verificat modul în care este posibila comercializarea laptelui din Polonia pe piata romaneasca cu 19 eurocenti pe litru, avand în vedere ca exista suspiciuni ca producatorii de lapte din anumite state beneficiaza de mecanisme de sustinere.

„Vom verifica aceste aspecte, dar cert este ca asa arata cifrele. Producatorii romani vand laptele cu 60 de bani litrul si nu au cum sa supravietuiasca. Este usor de falimentat o ferma, dar mult mai greu sa repornesti o unitate de productie“, a subliniat ministrul.

De ce nu pot fi ai nostri egali cu europenii

Achim Irimescu spune ca producatorii din Romania nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport, dar si pentru ca producatorii europeni au în spate decenii de subventionare masiva, sunt mult mai bine organizati si, deci, mult mai eficienti.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii spune ca, daca pretul scazut de la producator nu se reflecta în pretul de la raft, înseamna ca exista cerere.

Reamintim ca, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (respectiv cu 13.390 de tone) în trimestrul I din 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, totalizand 38.120 de tone.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *