ACDBR: Stocurile de faina, malai, orez și ulei, aproape epuizate

ACDBR: Stocurile de faina, malai, orez și ulei, aproape epuizate

 

moaraStocurile de alimente de baza precum faina, malaiul, uleiul si orezul sunt aproape epuizate la distribuitori, iar pentru restul exista marfa doar pentru o luna, anunta Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR). Mai mult, din cauza pandemiei de coronavirus, firmele din sector sunt amenintate sa intre in faliment. Distribuitorii cer autoritatilor sa intervina si sa ia masuri de sprijinire a companiilor, pentru ca asigurarea hranei pentru populatie este pana la urma o problema de securitate nationala.

ACDBR are 40 de membri cu o cifra de afaceri insumata de cca. 1.35 miliarde euro si o cota de piata de cca. 35% din totalul pietei de distributie traditionala de bunuri.

Membrii ACDBR au 10.000 de angajati si peste 75.000 de clienti asigurand “distributia traditionala” a bunurilor de larg consum pe teritoriul national in sistemul HORECA si in piata magazinelor de proximitate/retaileri independenti. Din total piata nationala, companiile de distributie livreaza bunuri in mediul rural (44,8% din populatia Romaniei) aproape 100%, comertul modern nefiind foarte activ in acest domeniu.

Asociatia ACDBR face urmatoarele precizari in contextul actual:

I. Aprovizionarea cu alimente si bunuri de larg consum de stricta necesitate trebuie sa reprezinte, impreuna cu protejarea sanatatii populatiei, obiectivele principale ale Guvernului.
II. Sectorul distributiei de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentara in Romania.

Riscuri majore identificate:

1. Risc de aprovizionare in amonte si in aval si implicit risc major de securitate alimentara; la data prezentului comunicat membrii ACDBR au stocuri de marfa pentru maximum 30 de zile, iar stocurile de alimentele de stricta necesitate (faina, malai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate.

2. Risc de neincasare a creantelor de la clienti, raportat la o luna normala, de cca 70% din HORECA si de cca. 30 – 40% de la micile magazine.

3. Risc de intrare in carantina generat de posibile imbolnaviri cu CONVID – 19 ale angajatilor si sistarea functionarii firmei pe durata nedeterminata.

4. Risc de trimitere in somaj si/sau de concedieri ale angajatilor si risc de intare in insolventa/faliment din cauza incapacitatii de plata generate de neincasarea creantelor din piata.

Masurile propuse de Asociatia ACDBR Guvernului si Parlamentului Romaniei:

1. Ne solidarizam cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania din perspectiva propunerilor date astazi publicitatii pentru sustinerea de Stat a IMMurilor in lupta cu Convid – 19.

2. Sustinem necesitatea interventiei de urgenta pentru crearea unor mecanisme guvernamentale care sa asigure functionarea companiilor de distributie, fara a ne limita la acestea, astfel:

A. Pentru companiile care vor intra fortat in carantina din cauza infectarii personalului si nu isi mai pot derula activitatea economica:
• Plata salariilor si a contributiilor angajatilor si angajatorilor sa fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivitatii economice generata de efectele carantinei
• Amanarea platilor TVA si impozit pe profit pana la data scadentei lunii imediat urmatoare iesirii din carantina
• Interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile dupa iesirea din starea de urgenta
• Suspendarea platii ratelor si dobanzilor pentru credite pe perioada carantinei.

B. Pentru companiile care se vor afla in dificultate economica cauzata de criza Coronavirus:
• Plata debitelor Statului catre agentul economic in maximum 15 zile de la data aprobarii de Parlament a Decretului Presedintelui Romaniei privind instituirea starii de urgenta.
• Amanarea la plata a contributiilor angajatilor si angajatorilor, a TVA, impozit profit pana la data scadentei lunii imediat urmatoare iesirii din starea de urgenta, fara calcularea penalitatilor de intarziere.
• Crearea de catre Guvern a unor scheme de imprumut garantate de stat, cu dobanda zero, in vederea stimularii bancilor pentru furnizarea de credite acordate IMM-urilor pentru capital de lucru, precum si refinantarea sau extinderea perioadelor de scadenta pentru imprumuturile curente.
• Deductibilitate integrala pentru donatiile efectuate de contribuabili pentru prevenirea si eradicarea Covid – 19.

Citeste si Suprafata record de porumb la americani

• Punerea la dispozitia companiilor de distributie de bunuri alimentare de catre Guvern a mijloacelor sanitare de protectie impotriva infectarii cu Covid – 19, avandu-se in vedere necesitatea asigurarii functionarii distributiei de bunuri pe teritoriul national.
• Suspendarea platii ratelor si dobanzilor pentru credite pana la data scadentei lunii imediat urmatoare iesirii din starea de urgenta.
• Program de ajutor de stat privind sustinerea de subventii de pana la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criza.
• Achitarea in totalitate si direct din bugetul sanatatii a indemnizatiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflati in carantina sau autoizolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *