80% din fermele avicole din Romania functioneaza in sistem integrat

80% din fermele avicole din Romania functioneaza in sistem integrat

 

vanilieIn Romania, circa 80% din fermele avicole functioneaza in sistem full integrat, adica detin tot lantul de la cultivarea cerealelor, producerea cerealelor, reproductie, abatorizare, procesare si distributie, spre deosebire de statele din Europa, unde in general exista doar 1-2 verigi, care colaboreaza foarte bine intre ele, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania in cadrul conferintei Food Intel Forum. Ori un business integrat este destul de greu de gestionat, ca nu mai vorbim de investitiile necesare. Si ca sa va dati seama ca modelul din alte state este viabil doar cateva cifre: Romania se afla pe locul sapte ca numar de locuitori in UE si are o productie de carne de 60 kg pe cap de locuitor pe an.

Toate cele sase state dinaintea noastra produc peste 120 kg de carne pe cap de locuitor pe an. Pe primele locuri se afla Polonia, cu 150 kg de carne/cap locuitor, si Spania cu 140 kg.

Citeste si Incredibil! Cum au ajuns oltenii sa arunce tone de rosii la gunoi?!

Chiar si asa, industria avicola autohtona este competitiva cu cea europeana, a mai declarat Van. Din pacate, insa, producatorii trebuie sa se confrunte cu o serie de probleme care ingreuneaza activitatea in sector si nu sunt deloc putine: nu exista institutii ale pietei agroalimentare, structuri ale pietei agroalimentare si drept urmare nici dialog intre ele si stat. De asemenea, concurenta neloiala se simte foarte mult, prin practicarea unor preturi de „nimic’’.

Anul trecut, productia de carne de pasare in total productie realizata in Romania a reprezentat 50% (600.000 tone) din cele 1,2 milioane tone de carne realizate in tara. Romania a importat 450.000 de tone de carne si procesate din carne, dar si alte produse procesate. In balanta comerciala, 60% reprezinta export de materie prima, in timp ce la import 60% constituie carne procesata si alte produse procesate din carne.

Reprezentanti ai industriei alimentare si de bauturi, ai industriei HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), precum si reprezentanti din mediul bancar si ai autoritatilor au participat, marti, la evenimentul Food Intel Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *