10% din fructele si legumele proaspete importate de Romania vin din Turcia. Rosiile, pe primul loc

10% din fructele si legumele proaspete importate de Romania vin din Turcia. Rosiile, pe primul loc

 

aliRomania este o piata importanta de vanzare pentru producatorii turci de fructe si legume, dupa cum o dovedesc si statisticile. In anul 2015 de exemplu, tara noastra a importat din Turcia 110.878 de tone de fructe si legume proaspete, de la rosii, castraveti, morcovi, pana la pepeni sau capsuni, ceea ce inseamna 10% din totalul importurilor realizate de tara noastra pe acest segment, potrivit datelor prezentate de catre Kavak Ali, seful Consiliului Asociatiei Exportatorilor de Fructe si Legume Proaspete din Turcia in cadrul conferintei „Legume – Fructe: Filiera Dialogului intre Producatori si Retaileri”, eveniment organizat de Modern Buyer, in parteneriat cu Agrostandard si TMT PR. Romania a importat nu mai putin de 16.751 de tone de rosii proaspete, adica o treime din total rosiilor importate la nivelul intregului an, – este drept totusi ca trendul este descendent, in 2014 importurile depaseau 20.000 de tone – 60.733 de tone de citrice proaspete si uscate (24% din total), 2.114 tone de castraveti si cornison, 2.716 de tone de pepeni, 3.560 de tone de morcovi, sfecla rosie, telina, ridichi si radacinoase, alaturi de 4,261 de tone de capsuni, zmeura, mure, coacaze rosii sau albe si agrise. Marfurile aduse din Turcia reprezinta circa 10% din importurile totale de fructe si legune ale Romaniei, care au atins un volum de 1.017.281 tone.

Turcia este unul dintre cei mai mari producatori de fructe si legume proaspete din lume, ocupand locul cinci cu un volum de 43 milioane de tone, respectiv locul 12 la exporturi cu 3,75 milioane de tone.

Principalii furnizori de fructe si legume proaspete ai Romaniei in 2015 au fost Grecia – 163.077 tone, Turcia si Polonia – 102.985 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *