Seminarul “Ziua Semintelor Certificate” a avut loc in data de 27 octombrie 2017, la Craiova, in prezenta a 140 de invitati, din care peste 80% au fost fermieri din judetele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti, Valcea, Teleorman. Tematica seminarului s-a referit la demonstrarea importantei si beneficiile utilizarii semintelor certificate pentru fermieri, informeaza AISR. Este cel de-al treilea eveniment de acest gen organizat de Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR), dupa cel din 2016, la CTS -Negresti, jud.Vaslui si cel din luna mai 2017 de la Braila, in parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Bucuresti (LCCSMS) si Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS Dolj).
La eveniment au participat autoritati locale (directii agricole si fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri). Presedintele AISR, Andrei Marutescu a multumit fermierilor pentru participarea la eveniment si a prezentat cateva realizari ale AISR din ultimii ani.
Ofelia Muller, directorul ITSCMS Dolj, a supus atentiei invitatilor trei prezentari legate de activitatea ITCSMS Dolj: Certificarea oficiala a semintelor; Esantionarea loturilor de samanta si Procedura de certificare in laborator a semintelor. Carmen Mitrea, director LCCSMS, a vorbit participantilor despre rolul si activitatile institutiei si importanta sa pentru agricultura romaneasca, accentuand importanta certificarii semintelor. Carmen Mitrea a raspuns la intrebarile invitatilor legate de etichetarea semintelor.
La randul ei, directorul AISR, Antonia Ivascu, organizatorul si moderatorul evenimentului a prezentat materialul intitulat: “BENEFICIILE UTILIZARII SEMINTELOR CERTIFICATE”. Au fost mentionate obiectivele si actiunile asociatiei, tendintele mondiale actuale in domeniul agriculturii si piata de seminte din Europa, precum si provocarile ameliorarii plantelor. S-a insistat asupra testarii soiurilor in Romania si a certificarii de catre LCCSMS si ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atentionarii Fermierilor in momentul in care achizitioneaza samanta de la persoane neautorizate.
Seminte contrafacute…
Antonia Ivascu a aratat faptul ca exista grupari infractionale care au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica, comercializeaza semanta contrafacuta care nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat. Prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator. Au fost mentionbate insemnele speciale pe care le au sacii cu samanta certificata, atentionandu-se fermierii sa nu se mai lase atrasi si sa achizitioneze semintele de la furnizori neautorizati mai ales datorita “pretului”.
De asemenea, Florentina Georgescu, compania Monsanto a prezentat materialul: “Samânta certificata – investind in linia de baza”. Semintele certificate, a aratat Florentina Georgescu sunt produsul final al unui proces indelungat, care necesita investitii semnificative din partea producatorilor specializati in acest domeniu.
Exista multi pasi necesari si mai multi ani de productie succesiva pentru a obtine o varietate de seminte – de la etapa de cercetare si dezvoltare pana la obtinerea de seminte certificate cu eticheta albastra distinctiva. Au fost prezenti alaturi de fermierii invitati la eveniment si membri AISR care sustin cultivarea semintelor certificate de catre agricultori.