Valeriu Tabara, președintele Academiei de Știinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (A.S.A.S.), analizeaza posibilitatea inflatiei de a stimula sau de a opri industria agro-alimentara, cât și posibili inlocuitori ai ingrașamintelor chimice, intr-un interviu exclusiv pentru FoodBiz.
„Inflatia pune probleme, in general intregii economii, dar ea afecteaza cu precadere productia agro-alimentara. De ce? Este legata de capacitatea de cumparare a consumatorului și, in același timp, incepând din acest an, este legata și se coreleaza cu pierderea cauzata de costurile mai mari ale unor input-uri cum este energia. (…) De altfel, cred ca niciodata nu trebuie sa ne bucuram ca se dau mai multi bani, trebuie sa ne bucuram, daca cu acești bani, putem cumpara cât mai mult” declara Valeriu Tabara.
„Exista o mare discutie la nivel european și intre statele membre despre cine și cât trebuie sa reduca. Pentru ca exista și celalalt concept in care se spune ca toate statele trebuie sa iși reduca la jumatate consumul de ingrașaminte chimice, de pesticide și așa mai departe fara sa tina seama de dezechilibrele care sunt in domeniul respectiv. Olanda, dupa parerea mea, ar fi chiar indreptatita sa porneasca prima reducerile pentru ca este poate cea mai intensiva din punct de vedere al agriculturii și al utilizarii de astfel de produse, mai ales in zona ingrașamintelor.” Declara președintele ASAS.
”Eu aș spune altceva și cred ca in știinta ar trebui sa se faca mai mult. Este vorba de creșterea randamentului, de extragerea din atmosfera a carbonului și acest lucru se poate face foarte bine inclusiv prin plantele de cultura pentru ca din carbon, acesta stând la baza hidratilor de carbon, sistemelor proteice intra in foarte multe combinatii organice, de materie organica care sunt principala cale de inmagazinare și de stocare a carbonului” subliniaza președintele ASAS.