Romania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mic de gaini crescute in custi, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezinta 14,7% din totalul de 32,5 milioane de pasari ouatoare existente in tara noastra, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Uniunea raspunde astfel informatiilor publicate de Animals International Romania care a publicat dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si a cerut companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi!
In UE, Polonia este tara care detine cel mai ridicat numar de gaini crescute la cusca din Uniunea Europeana, sustin repreznetantii UCPR. Polonezii sunt cei mai mari exportatori de oua in Romania cu livrari anuale de circa 150 de milioane oua, adica 15% din productia de oua la custi in Romania. La nivelul UE 28, numarul total de gaini ouatoare este de peste 397 milioane de capete, din care 53% sunt crescute in custi imbogatite.
La sfarsitul anului 2018, in Romania erau 32,552 milioane de capete gaini ouatoare, din care doar circa 8 milioane de capete sunt crescute in ferme industriale, restul fiind in gospodariile individuale, conform datelor Ministerului Agriculturii.
“Gainile crescute in ferme industriale beneficiaza de 4 tehnologii de crestere si anume: crestere la baterii imbogatite – 59,9%, crestere in adapost, dar la sol – 36,1%, crestere in adapost si in aer liber – 3% si crestere in sistem ecologic – 1%. Numarul gainilor ouatoare crescute in ferme in baterii de custi imbogatite este de 4,79 milioane de capete, ceea ce, raportat la numarul total de pasari ouatoare din Romania de 32,55 milioane de capete, reprezinta 14,7%.
Productia de oua obtinute de la gainile crescute la custi este de circa un miliard de oua pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de oua produse anual in Romania, ceea ce reprezinta 15,9% pe an. La nivel UE28, numarul total de gaini ouatoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute in custi imbogatite, 27% crescute in adapost la sol, 15% crescute in adapost si aer liber si 5% crescute in sistem ecologic”, precizeaza UCPR.
Reprezentantii uniunii sustin ca ouale marcate cu cod alfa-numeric care incepe cu cifra ‘3’ sunt, in continuare, produse in UE si, prin urmare, si in Romania. Din 1 ianuarie 2012, niciun crescator de gaini producatoare de oua din UE nu mai are voie sa foloseasca custi vechi, ci doar custi imbogatite, conform legislatiei in vigoare. Vechile custi au fost inlocuite astfel incat pasarile sa beneficieze de un spatiu mai mare, iar noile custi sunt deja dotate cu echipamente care cresc confortul pasarilor (cuibar, stinghii, covorase etc.).
UCPR arata ca din punct de vedere al costului oului, oul cel mai ieftin este cel obtinut de la gaini crescute la cusca, iar cel mai scump (de 3-4 ori mai scump) este oul ecologic, acesta fiind si principalul motiv pentru care in UE, singura zona economica din lume care marcheaza codul alfa-numeric pe ou, nu a crescut consumul de oua ecologice (al caror cod incepe cu cifra’1′), iar consumul de oua provenite de la gaini crescute la cusca se mentine, in continuare, la 50- 60 % din total consum.
In prezent, doar 5% din totalul oualor consumate in intreaga UE sunt oua ecologice, potrivit datelor UCPR.
Un roman mananca, in medie, 240 – 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pana la 22 de oua intr-o luna obisnuita, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor sare la circa 30 de oua, potrivit datelor UCPR.