Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din Romania si a treia din Europa protejata la nivel european.
Producatorii din acest areal al judetului Sibiu urmeaza sa depuna la Ministerul Agriculturii, in data de 7 august, documentatia pentru evaluare in vederea obtinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicatiei Geografice Protejate (IGP).
“In acest an, la Festivalul Tuberozelor, organizat in zilele de 7-8 august la Hoghilag, grupul aplicant – Asociatia “Centrul de Excelenta pentru Promovarea Comunei Hoghilag” va depune la Ministerul Agriculturii documentatia pentru Tuberoza de Hoghilag – Indicatie Geografica Protejata spre evaluare si completare, daca este cazul, pentru trimiterea dosarului la Comisia Europeana. Asociatia si-a propus sa inregistreze produsul in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si sa-i reprezinte pe toti cultivatorii de tuberoze din Hoghilag. Arealul geografic stabilit este intreg teritoriul UAT – Comuna Hoghilag”, a declarat consultantul agricol pe indicatii geografice si fonduri europene, Ionut Diaconeasa.
In prezent, la CE in registrul indicatiilor geografice mai sunt doar doua flori inregistrate: Azaleea de Gent din Belgia si Trandafirul de Szoregy din Ungaria.
“Avantajele pentru producatori in urma certificarii calitatii unui produs cu IGP sunt multiple: notoritate la nivelul UE, masuri de finantare dedicate nationale si europene, plus valoare pentru comunitate, oferind totodata dezvoltare pe mai multe axe – economic, turistic si cultural”, sustine Ionut Diaconeasa.
Dupa depunerea documentatiei la MADR, urmeaza procedura de evaluare a conformitatii dosarului de inregistrare, o perioada de opozitie nationala de 60 de zile, iar ulterior dupa acest termen, produsul devine automat protejat pe teritoriul Romaniei pana la inregistrarea acestuia la Comisia Europeana. Urmeaza o noua evaluare la nivelul CE, apoi perioada de opozitie europeana de 90 de zile, dupa care are loc inregistrarea si publicarea in Jurnalul Oficial al UE.
Romanii duc mai departe traditia locului
Traditia cultivarii tuberozelor in acest areal are radacini inca din perioada interbelica, floarea fiind cultivata prima data de catre etnicii sasi. Primele dovezi sunt din anul 1963, cand au inceput si romanii din Hoghilag sa isi procure bulbi si sa isi infiinteze propriile plantatii, dupa ce o lunga perioada ei doar au intretinut culturile sasilor. Aceasta floare originara din Mexic se mai cultiva si in judetul Prahova, in zona Banatului, dar izolat si, in general, de catre florarii care au sere si solarii proprii.
La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumatate dintre ei cultivand planta intensiv, in scop comercial, iar cealalta jumatate ca hobby si in scop decorativ. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafata de patru hectare in acest areal, in gradini si spatii protejate. Producatorii isi fac singuri materialul saditor din bulbi si bulbili (bulbi mai mici formati pe langa bulbul-mama sau pe tulpina plantei n.r.).
Tuberozele infloresc o data la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori sa infiinteze trei generatii active de cultura pe fiecare plantatie, pentru a avea flori in fiecare an. Planta nu rezista la conditiile de ger si sol inghetat astfel ca bulbii se scot in fiecare toamna, se pastreaza in conditii de temperatura si atmosfera controlate, caldura si umiditate in aer, si se replanteaza primavara. Perioada de inflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate in spatii protejate.
Ce le face atat de speciale pe aceste flori in comparatie cu tuberozele din Olanda? “In primul rand parfumul!”, spun producatorii.
Productie buna, in 2022
In acest an, producatorii din Hoghilag spun ca vor avea o productie foarte buna de flori, chiar daca ritmul de crestere si infloritul au fost putin intarziate din cauza conditiilor climatice neprielnice, mai ales ca tuberoza este o planta termofila, iubitoare de caldura. Ei isi vand florile in general taiate si legate in buchete de 25 de fire, pentru evenimente, piete si florarii, acestea fiind folosite cu succes in orice aranjament floral. Cel mai mult insa se vand la Sarbatoarea Tuberozelor, cand turistii se pot bucura de ele la un pret de 1-2 lei pe fir, in functie de cantitatea cumparata.
Anul acesta, turistii sunt asteptati la Hoghilag in zilele de 7 si 8 august, la Sarbatoarea Tuberozelor, evenimentul debutand in jurul orei 12:00 la Biserica Evanghelica din localitate.