Pana la finele lunii septembrie 2021, in Portul International Liber Giurgiulesti (PILG) ar urma sa fie data in exploatare cea mai moderna fabrica de procesare a semintelor de floarea soarelui si fabricare de ulei din Republica Moldova, dar si din regiunea Marii Negre, potrivit Agrobiznes.md.
Noua fabrica va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum si standardelor de mediu si va produce ulei de floarea soarelui rafinat extras prin presare, srot, coaja granulata si cenusa, folosita ca ingrasaminte organica, iar productia va fi destinata exportului, dar si pietei interne.
Proiectul investitional de constructie a fabricii de circa 30 milioane de dolari a fost lansat in februarie 2020 de grupul Trans-Oil, prezent si pe piata romaneasca dupa preluarea grupului Racova.
„Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de seminte de floarea soarelui pe zi. Dar, spre deosebire de fabricile existente, noua uzina nu are nevoie de oprirea activitatii o data pe luna pentru lucrari de deservire, ci doar o data la jumatate de an. In special, este vorba de centrala termica, care la noua fabrica este de la producatorul belgian Vynke. E o centrala eco, ce va lucra pe baza arderii cojilor semintelor de floarea soarelui. Nu va fi folosit gaz. Chiar si uscarea semintelor se va face cu aburi generati de centrala termica, fara a fi utilizat gazul”, a declarat Tatiana Babakova, directorul DANUBE OIL COMPANY SRL, companie ce se ocupa de acest
Productia de baza va fi uleiul, extras prin metoda presei, si srotul. Ultimul este foarte cautat pentru hrana animalelor si va merge in special la export.
La fabricarea uleiului va folosita metoda de presare dubla, care distinge noua fabrica de cele existente, unde se utilizeaza, printre altele, metoda de extractie. Fabrica din Balti a fost complet modernizata cu echipamente moderne de inalta tehnologie in ultimii trei ani. Suma investitiilor in modernizarea uzinei s-a ridicat la 20 de milioane de dolari.
In ultimii 3 ani, holdingul a investit 50 de milioane de dolari in prelucrarea semintelor de floarea-soarelui in Moldova. In afara de ulei, granule de coji si de srot, aici se va produce si cenusa ecologica din arderea cojilor. Este un produs foarte cautat de viticultori, pentru a scade din salinitatea solurilor si ca ingrasamant pentru vita de vie.
Aceasta va fi a treia fabrica a grupului, care va produce ulei de floarea soarelui in Moldova. Altele doua sunt la Balti (Floarea Soarelui) si Ceadar-Lunga (Trans Oil Refinery).
Capacitatea de procesare a fabricii va fi de peste 210.000 de tone pe an, iar cu darea ei in exploatare grupul Trans-Oil va putea procesa circa 600.000 de tone de seminte de floarea soarelui.
Urmariti si Agrobiznes.ro.