5 milioane de hectare de terenuri agricole vor fi abandonate pana in 2030 la nivelul Uniunii Europene, iar 30% din terenurile agricole (56 milioane hectare) se afla in risc de abandon. Romania este unul dintre statele cele mai afectate de acest fenomen, alaturi de Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia si Letonia. Potrivit unui studiu comandat de Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European (AGRI), principalii factori care conduc la abandonul terenurilor agricole sunt, toti, prezenti in Romania: accesul dificil la piata si creditare, lipsa irigatiilor, contextul economic si social, depopularea spatiului rural, acapararea terenurilor pentru scopuri speculative si extinderea zonelor urbane.
„Acest studiu ingrijorator vine cam tarziu, pentru ca datele lui contrazic, pe alocuri, actualele planuri pentru viitorul agriculturii. Cum ar fi, de exemplu, recomandarea de a atrage oameni noi in sector, pentru a preveni abandonul. Insa structura noii Politici Agricole Comune permite destul de greu accesul unor oameni din afara sectorului, chiar daca lor, in principiu, li se ofera ajutor financiar. Sau faptul ca un teren neirigat este motiv de abandon, in timp ce Comisia tocmai a decis sa nu mai finanteze dezvoltarea sistemelor de irigatii. Ca sa nu vorbim despre paragraful care mentioneaza plafonarea subventiilor la 100.000 de euro, care, aflam din studiu, nu ar garanta automat o distributie mai echitabila a fondurilor”, a declarat eurodeputata Carmen Avram, membra in Comisia AGRI.
Europarlamentarul roman a tras un semnal de alarma asupra impactului negativ pe care il va avea reducerea suprafetelor de teren care vor fi utilizate in agricultura si importanta politicilor europene si nationale care sa conduca la reducerea abandonului terenurilor agricole.
Studiul comandat de Comisia AGRI este disponibil la acest link: https://tinyurl.com/23d4mcvs