Agricultura, piscicultura, cresterea animalelor si prelucrarea hranei se anunta a fi, in urmatorii ani, unul dintre cele mai spectaculoase business-uri din Romania. Cele peste 160.000 de firme din acest sector ar putea depasi borna de 100 de miliarde de lei cifra de afaceri, in urmatorii 2 ani, pe fondul dezvoltarii lanturilor de productie si cresterii vanzarilor la nivel local si international, potrivit unei analize Frames & FACTORY 4.0.
Romania are potentialul de a hrani mare parte din Europa. I s-a spus ,granarul’’ Europei, tara cu cele mai fertile terenuri si cu o retea de ape cum in nicio alta tara de pe batranul continent nu gasesti. De la potentialul fantastic la ratarea unei alte sanse, a gricultura si sectorul de productie alimentara din Romania au reusit o adevarata misiune imposibila.
Datele Frames & FACTORY 4.0 arata ca sectorul a crescut semnificativ in ultimii ani, in ciuda concurentei acerbe a produselor din import si a lipsei de ,,know-how’’ a zecilor de ministri care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii. Altfel spus, agricultura, ca de altfel multe alte ramuri ale economiei, s-a adaptat din mers, s–a decuplat de la decizia politico-administrativa, iar performantele s-au vazut mai ales in ultimii ani.
In 2020, profitul a revenit la nivelul anului 2017
In 2019, inainte de criza COVID, cele 162.000 de firme care activeaza in aceste sectoare au raportat o cifra de afaceri istorica de 84,1 miliarde de lei si un profit fara precedent, de aproape 7 miliarde de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, INS si Registrul Comertului.
Pandemia si seceta crunta din 2020 au facut ca business-ul sa scada anul trecut cu aproape 8 mld. lei, la 76,2 miliarde de lei, iar profitabilitatea neta sa coboare la 6,1 mld. lei.
,,In ciuda pandemiei, a secetei cumplite si a bolilor care au decimat efectivele de animale, piata agricola si de alimentatie din Romania s-a adaptat si a reusit sa evite o aterizare fortata. In 2020, firmele de profil au raportat un rezultat similar cu cel din 2017, semn ca managementul a functionat, iar focusul pe clientela locala a fost o carte castigatoare’’, arata analiza Frames & FACTORY 4.0.
Restrucurare si rentabilizare
Eforturile pentru rentabilizarea afacerilor s-au vazut si in evolutia pozitiva a datoriilor sectorului.
Acestea au coborat de la nivelul de 77 miliarde de lei, inregistrat in 2019, la 64,6 miliarde lei in 2020. Pierderile nete au coborat de asemenea, anul trecut, aproape de pragul de 2 miliarde de lei.
,,Toti indicatorii economico-financiari arata ca 2020 a fost, in agricutura romanesca si in sectoarele de prelucrare, anul restructurarii si a rentabilizarii. Intr-un an extrem de dificil, grevat de restrictiile de circulatie si mai ales de cele de export, firmele din domeniu au reusit o misiune aproape imposibila, sa isi consolideze pozitiile si sa se pregatesca pentru anul revenirii – 2021’’, a declarat Adrian Negrescu, managerul firmei de consultanta Frames.
Restructurarea business-ului a afectat, din pacate, si schemele de personal, numarul angajatilor din sector coborand de la 232.738 in 2019 la 204.922 in 2020.
Miza pe tehnologie
Efectele secetei cumplite din 2020 si ale bolilor care au decimat efectivele de porci si pasari i-au determinat pe investitorii din acest sector sa caute solutii, iar tehnologizare afacerilor a devenit realitate.
,,Daca in business-ul din orase cuvantul de ordine a fost munca de acasa, in afacerile din agricultura, piscicultura, cresterea animalelor si alimentatie tehnologizarea proceselor s-a aflat in prim plan. Indisponibilitatea fortei de munca, schimbarile climatice si presiunea enorma pe pret au determinat numeroase companii din aceste sectoare sa conceapa planuri de investitii in automatizarea si digitalizarea proceselor”, afirma Marius Haratau, managerul FACTORY 4.0
Potrivit expertilor, de la cultivarea plantelor la cresterea animalelor si prelucrarea produselor agricole si animale, tehnologia si-a facut loc in toate lanturile de productie.
,,Eficientizarea cultivarii cu tractoare monitorizate prin GPS, monitorizarea cresterii plantelor prin satelit, eficientizarea consumurilor de resurse pentru cresterea animalelor, astfel de exemple sunt tot mai des intalnite si in Romania, un semn ca investitorii privesc cu incredere spre viitor’’, a mai spus acesta.
Target de 20 miliarde de euro
Potrivit specialistilor de la Frames & FACTORY 4.0, exista perspective ale unei evolutii semnificative in viitorul apropiat.
,,Exista toate premizele ca investitorii sa duca acest sector peste granita de 20 de miliarde de euro cifra de afaceri in urmatorii 2 ani’’, afirma analistii.
Depasirea pandemiei si reluarea consumului, cresterea cererii de produse agricole si animale din zona Chinei si, nu in ultimul rand, cresterea preturilor (inflatia), va face ca target-ul de 100 de miliarde de lei cifra de afaceri in 2022 sa nu fie deloc o tinta intangibila.
,,Potentialul acestui sector este semnificativ si poate ajunge, in cativa ani, unul dintre core-business-urile Romaniei. Cu o politica inteligenta de pregatire a angajatilor pentru a suplini forta de munca necalificata si o focusare tot mai puternica pe zona de tehnologie si digitalizare, agricultura romaneasca si industria de prelucrare pot deveni vectori semnificativi de crestere economica’’, a declarat Marius Haratau.
,,Sa invatam din exemplul Isreaelului, o tara fara resurse naturale care a adoptat cele mai noi tehnologii in materie de agricultura si a devenit, in cativa ani, un exportator de produse agricole. Sa speram ca viitorul va aduce bani si pentru start-up-urile din zona agricola, pentru dezvoltarea lanturilor de depozitare, prelucrare si vanzare a produselor vegetale si animale din Romania’’, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit datelor statistice, suntem in top 5 la nivel european ca suprafata arabila, dupa Franta, Spania, Germania si Polonia (7,2% din suprafata agricola utilizata in spatiul european este in Romania), valoarea adaugata bruta a agriculturii e de numai 3,8% din PIB. Media europeana este de 4,6%.
Una dintre marile probleme ale sectorului, dincolo de lipsa finantarii, o reprezinta dimensiunea redusa a exploatatiilor agricole. Daca la noi in tara, o ferma are in medie 3,7 hectare, in Bulgaria este de 22 de hectare, iar in Cehia de 130 de hectare.
,,In Romania, din pacate, fermele sunt in marea lor majoritate mici, fara putere financiara, mare parte dintre ele fiind ferme de subzistenta. 158.000 dintre cele 162.098 de firme din sector se afla in zona de microafaceri. O situatie care reprezinta, in oglinda, situatia din economie unde avem peste 90% dintre firme in zona IMM-urilor. Fara putere financiara, fara suprafete semnificative de productie, sa cresti economic reprezinta un target extrem de dificil’’, arata analiza.
Potrivit datelor statistice, avem in Romania numai 526 de firme mari in sectorul agricol, cresterea animalelor si alimentatie.
In aceste conditii, este de inteles de ce nu avem decat 3,4% din productia europeana de pui, 1,5% din cea de carne de porc si 0,6% din productia de carne de vita. Stam ceva mai bine la cereale, unde producem aprox. 10% din productia europeana, 4,2% la legume si 5,8% la cartofi.
,,Potentialul este major si, in perspectiva urmatorilor ani, cu ajutorul fondurilor europene, speram ca agricultura romaneasca sa arda etapele si sa treaca rapid in zona digitala, in cea a automatizarii. 2021 a adus vesti bune in acest domeniu, perspectivele sunt excelente, trebuie doar ca mediul de afaceri si dedicentii de la nivel guvernamental sa conlucreze pentru a genera lanturile de productie si export’’ a declarat Negrescu.
Farming 4.0 data-driven agriculture
Farming 4.0 este considerat la nivel international echivalentul lui FACTORY 4.0 in industria viitorului.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Gent, utilajele agricole autonome, fara sofer, vor deveni realitate in orizontul urmatorilor 10-15 ani. Suprafetele agricole vor fi cultivate si recoltate de masini robotizate coordonate prin satelit si comunicatii mobile cu ajutorul unor aplicatii si programe software cu AI (inteligenta artificiala).
Digitalizarea si robotizarea vor include intregul lant de productie, de la samanta la recoltare si prelucrarea in scop alimentar.
Noile tehnologii se vor regasi si in fermele de animale, urmand ca personalul uman sa fie prezent doar in zona de asistenta tehnica. Intregul proces de crestere a porcilor, vacilor, pasarilor etc. se va desfasura automatizat, prin intermediul unor roboti specializati asistati de AI si senzori.
Citeste si Caviarul alb de Gradinari. Investitie de circa sapte milioane euro
Raportul Global Opportunity Report plasa, recent, conceptul Smart Digital Farming printre tehnologiile cu cel mai ridicat impact asupra societatii viitorului.
Citeste si De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori
Potrivit expertilor, doar prin digitalizare si robotizare, agricultura viitorului va fi capabila sa hraneasca 9,6 miliarde de oameni in 2050.
,,Urmeaza o adevarata revolutie economica in acest sector, similara cu aparitia primelor tractoare. In viitorii 10 ani, agricultura meteo-sensibila va deveni istorie, software-urile specializate urmand sa dezvolte scenarii de activitate adaptate conditiilor meteo si capabile sa elimine riscul natural din zona de productie’’, a declarat Marius Haratau.
Statisticile prezentate in analiza Frames & FACTORY 4.0 au fost realizate in baza datelor financiare oficiale declarate de cele 162.098 de companii care au coduri CAEN alocate sectoarelor de productie agricola, piscola, cresterea animalelor si prelucrarea produselor vegetale si animale.
Statistica face referire la perioada 2010-2020, asa cum reiese din datele financiare prezentate de companii in cadrul bilanturilor prezentate la Ministerul Finantelor Publice.