Asa cum era de asteptat, subiectul subventii a constituit o tema importanta pe ordinea de zi a conferintei de bilant a ministrului Agriculturii Petre Daea. De altfel, la APIA campania de plati a inceput chiar de la primele ore ale zilei de 16 octombrie (mai bine zis noptii!), peste 202.000 de fermieri fiind autorizati la plata cu suma de 317 milioane de euro, reprezentand plata avansului din platile directe pe suprafata, a declarat, miercuri, la conferinta de bilant ministrul Agriculturii Petre Daea. O veste buna pentru fermieri, mai ales ca au nevoie de bani pentru efectuarea semanaturilor.
Ce se intampla cu crescatorii de bovine
APIA are in plan ca pana la data de 30 noiembrie sa plateasca fermierilor romani 1,4 miliarde de euro (avansul la subventii). Dupa 1 decembrie, are loc plata finala, asa cum se intampla in fiecare an, a anuntat seful APIA, Adrian Pintea. El a mai precizat ca singura categorie care nu intra la plata avansului sunt crescatorii de bovine. Mai precis, este vorba de sprijinul cuplat in sectorul bovin, deoarece perioada de retentie este de sase luni, ea urmand sase incheie dupa 15 noiembrie.
“La 1 decembrie vom incepe cu dansii ca si ei sa fie prioritizati”, a promis Adrian Pintea.
Fermierii care au depus cereri unice de plata vor primi in avans, incepand din 16 octombrie, 70% din subventiile pe suprafata si pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala. Avansul pentru plata directa in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (SAPS), este de 102,6082 euro/ha, plata redistributiva pentru intervalele intre 1 si 5 hectare (inclusiv 5 ha) si peste 5 hectare si pana la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha, plata pentru inverzire – 59,3201 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.
Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat in sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.