Smart Aging, conceptul care poate sa contribuie la cresterea economiei

Smart Aging, conceptul care poate sa contribuie la cresterea economiei

 

Smart Aging sau Imbatranirea Activa este noul concept care ar putea schimba nu doar perceptia asupra varstnicilor, dar si modul de viata al acestora. In plus, ar ajuta statul sa castige mai multi bani la bugetul de stat si sa inregistreze o crestere economica deloc de neglijat.

„Este o problema stringenta pe care o vedem la nivel european. Si anume, faptul ca persoanele in varsta sunt tratate ca dependente de ajutor, consumatoare de bugete, o povara financiara prea mare de dus pe umerii economiei. Insa, nimeni nu se uita la plus valoarea pe care varstnicii ar putea sa o aduca intr-un grup sau intr-o comunitate. Acesti oameni contribuie la dezvoltarea societatii din punct de vedere social si economic”, a spus Alexandra Dobre – Presedinte Asociatia Institutul pentru Imbatranire Activa

Daca din punct de vedere social, varstnicii isi aduc aportul in comunitate , de exemplu, prin activitati de voluntariat, atunci cand vine vorba despre economie, cresterea numarului persoanelor varstnice ar putea fi vazuta ca oportunitate numita si „economia de argint”.

„Cred ca daca facem cu adevarat eforturi si gandim cu adevarat in interesul lor, putem face o schimbare pentru un viitor altfel. De exemplu, gasirea unui loc de munca pentru cei trecuti de 50 de ani are, in primul rand, un impact pozitiv asupra economiei, si poate duce la dezvoltarea a ceea ce numim – economie de argint”, a completat Alexandra Dobre – Presedinte Asociatia Institutul pentru Imbatranire Activa

In Romania, potrivit statisticilor Eurostat din 2012, peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta. In plus, desi asistenta sociala s-a dezvoltat in Romania, exista inca o slaba dezvoltare a serviciilor dedicate varstnicilor, in special celor din mediul rural, comparativ cu alte categorii defavorizate de populatie.

Daca ne uitam la majoritatea tarilor din Vestul Europei, vedem ca lucrurile stau cu totul altfel. Ingrijirea asistata la domiciliul varstnicului este utilizata pe scara larga, scopul fiind de a reduce pe termen lung costurile de ingrijire medicala si sociala, incluzand insa servicii de monitorizare medicala si asistenta medicala in diferite situatii.  

“Imbatranirea activa poate reduce cheltuielile publice aferente varstei inaintate si poate produce venituri actuale si viitoare mai mari pentru populatia varstnica. In plus, viata activa la varsta inaintata a devenit o realitate pentru multi dintre membrii generatiei actuale de varstnici europeni. Acest concept de Imbatranire activa nu face altceva decat sa creeze o realitate in care varstnicii sunt incurajati si pot duce o viata pe cat posibil sanatoasa, productiva, participativa si independenta”, a completat Alexandra Dobre – Presedinte Asociatia Institutul pentru Imbatranire Activa

Oras inteligent, varstnici activi

Un oras inteligent, cu autoritati implicate si o strategie nationala revizuita, ar putea oferi seniorilor exact instrumentele de care au nevoie pentru a ramane activi si dupa varsta de pensionare.

Crearea unor retele de servicii specifice pentru varstnici, cresterea functionalitatii centrelor multifunctionale la nivel local si national, dar si alfabetizarea digitala sunt doar cateva dintre directiile care pot duce catre o imbatranire activa in Romania.

Conceptul de Imbatranire activa va fi dezbatut la Gala Smart City Industry Awards care va avea loc pe 31 martie 2022, la Palatul Parlamentului, sub Inaltul Patronaj al Ministerului Apararii Nationale si sub Patronajul Academic al Universitatii Politehnica Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *