Seria reuniunilor zonale “Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri!”  a ajuns la Targu-Mures

Seria reuniunilor zonale “Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri!” a ajuns la Targu-Mures

 

tg_muresIn data de 6 iunie a avut loc cea de-a treia dintre reuniunile de lucru zonale organizate de Ministerul Apelor si Padurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (UMP – CIPN). Evenimentul s-a desfasurat la sediul Consiliului Judetean Mures si a reunit reprezentanti ai primariilor din zona rurala a judetelor Mures si Harghita, alaturi de specialisti din cadrul APIA, Directia pentru Agricultura Judeteana, Sistemul de Gospodarire a Apelor si Administratia Bazinala Mures, Directia de Sanatate Publica, ANSVSA, precum si membri ai asociatiilor de fermieri din cele doua judete.

Participantii au apreciat manifestarea cu atat mai interesanta si necesara, cu cat judetele Mures si Harghita sunt unele in care zootehnia ocupa un loc insemnat. Ca atare si problemele adiacente acestui sector sunt de un interes major. In acest context, tema centrala a intalnirii – modul in care gestionarea corecta, la nivel comunal, a gunoiului de grajd reprezinta un mod de a rezolva mai multe probleme dintr-odata – a fost cu atat mai oportuna.

Citeste si Linii de finantare diferentiate pentru fermierii mici, fata de cei mari in viitorul Plan Strategic? Propunere FNGAL

Reuniunea face parte dintr-o ampla serie de dezbateri organizate in cadrul campaniei nationale de constientizare APA NOASTRA derulata sub sloganul “APAR APA!” in perioada 2019 – 2021 si are ca scop facilitarea schimbului de informatii dintre autoritatile de la nivel national si local, specialisti, reprezentanti ai diferitelor institutii implicate in implementarea, monitorizarea si controlul aplicarii Directivei Nitrati si fermieri ori membri ai comunitatilor locale.

Seria intalnirilor va continua in luna iunie in regiunea nord-vest a tarii.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole.

Managementul gunoiului de grajd la nivel de comuna este o preocupare principala a Proiectului, avand in vedere ca, la ora actuala, in Romania sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenta, care nu au capacitatea de a implementa individual masurile necesare prevenirii poluarii solului si a apei freatice. Proiectul CIPN este in a doua faza, cea de finantare aditionala.

Citeste si Vin banii pentru sprjinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2018

Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 90 de comunitati locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *