Seful Pro Agro: Se vor scumpi foarte mult alimentele si vor deveni inaccesibile

Seful Pro Agro: Se vor scumpi foarte mult alimentele si vor deveni inaccesibile

 

Criza energetica a dus la explozia preturilor la ingrasaminte, care au majorat costurile de productie, urmarea fiind preturi mai mari la alimente, sustine Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO si fondator al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.  Si chiar daca nu este cazul sa ne gandim la o criza alimentara in Romania, adevarul este ca pentru multi consumatori preturile la alimente ar putea sa devina inaccesibile.

“Nu cred ca Romania se va confrunta cu o criza alimentara, dar se vor scumpi foarte mult alimentele la raft si vor deveni inaccesibile si nu sunt neaparat de vina fermierii. Fermierii vor avea de suferit. Este clar ca nu se va mai ajunge la pretul energiei si al gazelor naturale de dinainte de pandemie, insa cresterea este prea mare la ingrasaminte si la energie ca sa poate fi sustinuta si decontata doar de fermieri. Se va propaga pe lantul alimentar cu siguranta, va merge in zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe si mai departe in industria alimentara si in cosul zilnic al consumatorului. De fapt, ultimul care deconteaza aceste scumpiri este consumatorul”, a declarat pentru AGERPRES Ionel Arion.

Acesta considera ca in 2-3 ani vom asista la falimente in agricultura romaneasca si la preluari abuzive de ferme, dar si la “o resetare mondiala a proprietatii”, cele mai afectate fiind fermele mici.

“Fermele mici nu vor mai aplica deloc ingrasaminte, nu vor mai aplica tratamente si in 2 -3 ani se vor inchide daca va ramane acelasi trend, pentru ca nu au cum sa cumpere ingrasaminte. Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca si motorina, daca ne gandim ca unele trec de 4.000 de lei tona. In schimb, fermele mijlocii vor incerca sa adopte o alta strategie: fie vor injumatati cantitatile, fie vor aplica pe suprafete mai mici si pe unele nu, iar fermele mari cu siguranta avand putere de cumparare, capitalizandu-se, au alte forme de a se finanta si de a gestiona anumite crize. Insa, cu siguranta vom vedea in 2-3 ani falimente in agricultura, preluari abuzive de ferme cum se intampla si acum, concentrarea suprafetelor de teren in mainile fondurilor de investitii care isi permit sa negocieze chiar productia pe jumatate de an a unor fabrici de ingrasaminte. Cu siguranta nu va fi bine. Este o resetare mondiala a proprietatii, o sa traim lucrul acesta. Asa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le da proprietarul odata cu elicopterul, asa o sa vedem si in Europa”, a afirmat Ionel Arion. explicat presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *