Romanii vor fi obligati sa colecteze separat deseurile biodegradabile, precum fructele si legumele alterate, de exemplu, asa cum se intampla acum cu hartia si plasticul, potrivit Legii Compostului, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Cei care nu respcta regulile vor fi amendati cu pana la 20 de mii de lei. Reprezentantii firmelor de salubrizare spun insa ca legea nu va putea fi aplicata nici macar in Bucuresti, din cauza ca nu exista statii de compostare pentru deseurile biodegradabile, potrivit Evz.ro.
Citeste si Romanii, obligati sa recicleze separat deseurile vegetale din 2021
Parlamentarii vor ca in gospodarii si in cadrul societatilor comerciale, deseuri precum fructele si resturile de fructe, legumele si resturile de legume, plus anumite resturi alimentare sa nu mai fie aruncate in acelasi recipient cu resturile de carne, de exemplu, si sa fie colectate separat, ca hartia si plasticul. Societatile de salubrizare vor fi obligate sa preia aceste deseuri pentru a fi transformate in compost pentru agricultura. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetateanul si cu pana la 20.000 de lei societatile comerciale.
Ce sunt deseurile biodegradabile
„Biodeseuri” inseamna deseuri biodegradabile provenite din gradini si parcuri, deseuri alimentare si de bucatarie provenite de la gospodarii, birouri, restaurante, depozite angro, cantine, firme de catering sau magazine de vanzare cu amanuntul si deseuri comparabile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare, mai arata EVZ.ro.