Importurile de carne de porc in primele sase luni ale acestui an au atins 83,4 mii de tone fata de 74,6 mii tone, in perioada similara din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Valoric, cresterea este de la 116 milioane de euro la 129,5 milioane de euro, ceea ce inseamna un pret mediu de 1,55 euro platit pentru kilogramul de carne adus din import in acest an. Dupa cum se vede, Romania importa in continuare cantitati mari de carne de porc, in contextul in care procesatorii locali sunt nevoiti sa cumpere materie prima din strainatate, dupa cum declara recent Sorin Minea, presedintele Romalimenta, deoarece productia interna nu este suficienta pentru a acoperi necesarul.
S-a ajuns chiar ca pe rafturi sa se afle carne proaspata, provenita din import, conform unor informatii din piata. Ce sa mai vorbim de Legea 150/2016, de 51% produse proaspete romanesti in magazine. Abia la anul poate sa se intample ceva, dupa cum recunoaste insusi ministrul Agriculturii Achim Irimescu.
Principalele tari furnizoare sunt Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Polonia, Italia, Austria, Danemarca, Belgia, Franta si Estonia, potrivit Agroteca.ro
China, principala destinatie la export
Exporturile de carne de porc, in primele sase luni, au atins 14.858 de tone, in valoare de 23,4 milioane de euro, fata de 8,2 milioane de tone, in suma de 16,7 milioane de lei, in primul semestru din 2015.
La export, principala piata a fost Republica Chineza, o data cu includerea Romaniei pe lista tarilor care au primit autorizatii pentru livrarea de carne in aceasta tara. Alte destinatii importante sunt Ungaria, Bulgaria, Spania, Grecia, Bosnia Hertegovina, Italia, Germania, Serbia, Marea Britanie, Irlanda. Pretul unui kilogram de carne livrat la export a fost de 1,57 euro.
Ajutoare pentru crescatorii de porci
2016 a fost un an dificil, pe fondul crizei determinate de embargoul impus de Rusia. UE a promis crescatorilor de vaci si de porci o serie de ajutoare pentru ai ajuta sa depaseasca aceasta situatie. Astfel, urmare a Regulamentului 1613/2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producatorilor de lapte si fermierilor din alte sectoare de crestere a animalelor (in special sectorul carnii de porc, cel al carnii de vita si manzat si cel al carnii de oaie si de capra), Comisia Europeana vine in sprijinul producatorilor si fermierilor care sunt cei mai afectaţi de perturbarile pieţei, acordand statelor membre un ajutor in cuantum de 350 milioane de euro, precizeaza oficialii de la MADR. Conform anexei regulamentului, ajutorul exceptional care se va acorda pentru Romania, va fi in valoare de 10.896.083 euro.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Hotarare privind aprobarea schemei „ Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de animale de reproducsie din rase pure si/sau hibride”, care este in curs de avizare interna si a carui valoare cumulata pe durata a trei exerciţii financiare (exerciţiul financiar in cauza si doua exerciţii financiare precedente), nu depaseste suma de 15.000 euro, stabilita prin Regulamentul de minimis in sectorul agricol.
Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis se asigura de la bugetul de stat.