Romanii exporta cereale in Italia si importa legume-fructe

Romanii exporta cereale in Italia si importa legume-fructe

 

legume eurostatItalia reprezinta un partener comercial important pentru Romania, dupa cum ne-am obisnuit de-a lungul timpului. Din pacate, insa, balanta comerciala la produsele agro-alimentare pe aceasta relatie este pe minus. In primul semestru din 2018, Romania a exportat catre Italia, produse alimentare si bauturi in valoare de 170,9 milioane de euro, potrivit datelor comunicate de ICE Agentia Italiana pentru Comert Exterior. In acelasi timp, Italia a exportat catre Romania produse in valoare de 183,1 milioane de euro (in scadere cu 3,8% fata de primele sase luni ale anului 2017).

Luand in considerare doar tarile din Europa Centrala si Orientala, ca piata de desfacere a produselor italiene, Romania este depasita doar de Polonia si Republica Ceha.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Principalele produse exportate de Romania catre Italia in primele sase luni din 2018 au fost: produse vegetale, cereale (79,7 milioane de euro), carne si preparate din carne (25,3 milioane de euro), legume-fructe (16,3 milioane de euro), conserve legume-fructe (11,9 milioane de euro), lactate si branzeturi (6,8 milioane de euro), dulciuri (5,3 milioane de euro), produse alimentare diverse (4 milioane de euro), miere (4 milioane de euro), alcool si bauturi alcoolice (3,1 milioane de euro), orez (2,7 milioane de euro), ape minerale si bauturi racoritoare (2,1 milioane de euro).

Citeste si Top 5 cele mai populare branduri de tractor din Romania

In acelasi timp, principalele produse agroalimentare italiene exportate catre Romania au fost: legume-fructe (32,5 milioane euro), produse alimentare diverse (23,6 milioane de euro), carne si produse din carne (20,3 milioane de euro), dulciuri (16,8 milioane euro), cafea (15,9 milioane de euro), lactate si branzeturi (14,1 milioane euro), conserve vegetale (11,3 milioane de euro), peste si conserve de peste (10,2 milioane de euro), bauturi alcoolice (8,6 milioane de euro), paste fainoase (6,8 milioane euro) si vinuri (5,2 milioane de euro).

Vezi si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *