Romania, in topul UE al producatorilor agricoli, in anul 2021

Romania, in topul UE al producatorilor agricoli, in anul 2021

 

Suprafetele cultivate in 2021 au fost mai mari, comparative cu 2020, la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi – total, legume – total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod.

„In anul 2021, suprafata recoltata a fost mai mica cu 35,4 mii ha decat suprafata cultivata. Fata de anul anterior, suprafetele recoltate au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi – total, legume – total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod”, se arata antr-o cercetare statistica realizata de INS.

La nivelul Uniunii Europene cele mai importante culturi din teren arabil sunt cerealele, cele mai mari ponderi avand: graul (45,6% din suprafata totala cultivata cu cereale), orzul (19,7%) si porumbul (17,5%).

Romania a ocupat anul trecut locul patru in Uniunea Europeana la cultura graului, dupa Franta, Germania si Polonia, cu 2,175 milioane ha, iar ponderea in suprafata totala cultivata cu grau a Uniunii Europene a scazut fata de anul precedent cu 0,3 puncte procentuale.

„Romania, cel mai mare cultivator de porumb boabe din Uniunea Europeana (mai mult de o patrime), a avut o pondere mai mica in cadrul Uniunii Europene, fata in anul 2020, respectiv 27,8%”, arata statistica INS. Suprafata totala cultivata cu porumb boabe a depasit anul trecut 2,549 milioane ha.

In anul 2021, Romania s-a situat pe primul loc, in Uniunea Europeana, la suprafata cultivata cu floarea soarelui (circa o patrime din suprafata totala cultivata cu floarea soarelui), totalizand 1,124 milioane ha.

Suprafata cultivata cu rapita a situat Romania pe locul patru in randul Statelor Membre, cu 445.900 ha, iar ponderea acesteia in suprafata totala cultivata cu rapita a Uniunii Europene a crescut cu 1,7 puncte procentuale, fata de anul precedent.

Datele INS arata ca Romania s-a situat pe locul trei la suprafata cultivata cu soia boabe, dupa Italia si Franta. Suprafata cultivata cu soia boabe in Uniunea Europeana a scazut cu 0,8% fata de anul precedent, la 139.600 ha.

La cultura cartofului, Romania s-a situat pe locul sase in ierarhia Statelor Membre din punct de vedere al suprafetei cultivate, dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda si Belgia, dar inainte de Spania si alte State Membre cu traditie in cultura cartofului. Suprafata totala cultivata cu cartofi s-a situat anul trecut la 84.400 ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *