Pretul graului a crescut cu 10% fata de anul trecut, deoarece productia este cu 50% mai mica decat in anii precedenti! Fermierii romani spun ca in toamna am putea asista la o majorare cu pana la 20% a pretului la grau, ceea ce ar putea conduce si la o crestere a pretului produselor de panificatie, potrivit Radio Romania Actualitati. Dupa seceta care a lovit sud-estul tarii si a afectat grav productia de cereale, pretul graului romanesc a crescut deja, spun fermierii.
„Este o mare cerere in Romania, in momentul de fata, la grau. Pretul la Bursa nu a crescut foarte mult fata de anii precedenti, dar, tinand cont de conditiile meteo care au avut loc in sud-estul Romaniei, unde culturile de toamna, vorbim de rapita si grau a fost de la 50% la 100% calamitate, cantitatea produsa in Romania de grau este cred ca la jumatate fata de anul trecut”, declara fermeirul Cornel Stroescu din Mehedinti.
Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!
Dar pretul graului s-ar putea majora si mai mult din toamna, ceea ce nu e exclus sa conduca si la cresterea pretului painii, cred marii cultivator de cereale.
„Ceea ce preconizam ca, cel putin fata de anul trecut, vor fi niste preturi cam cu 20% mai mari, adica daca anul trecut pretul cel mai mare al graului de panificatie a fost 0,8 lei in luna ianuarie-februarie, acum este 0,75 lei/kg si credem ca va ajunge pe la un leu in ianuarie”, afirma Felix Odina.
Evolutia pretului la grau va tine foarte mult de pretul de pe bursa internationala, dar mai ales daca vom reusi sa asiguram necesarul de consum din productie proprie. Daca acum pretul a crescut cu 10%, cel mai probabil in toamna vom asista la modificari inportante.
Sursa: Radio Romania Actualitati