ACHIM IRIMESCU, ex-MADR: Odata cu aderearea la Uniunea Europeana ne-am asumat si ceea ce decurge din statutul de stat membru. Libera circulatie a capitalurilor este una dintre cele patru libertati, pe langa libera circulatie a persoanelor si asa mai departe. Deci, iti convine, nu-ti convine, trebuie sa preei legislatia europeana care prevede in mod cert libera circulatie a terenurilor, deci posibilitatea ca orice cetatean din Uniunea Europeana sa achizitioneze teren intr-un alt stat membru. Bun, asta, de ce nu au facut-o romanii in alte state, asta nu e problema mea ca persoana sau ca reprezentant al Ministerului Agriculturii…dar, desigur, stiu destui romani care au achizitionat terenuri in alte state. In ceea ce priveste legislatia vis a vis de terenuri, trebuie sa ne amintim ca, inainte de aderare, Romania a acceptat ca persoanele juridice sa achizitioneze terenuri in Romania si, in acest context, peste 800.000 de hectare sunt deja in proprietatea persoanelor juridice din Uniunea Europeana…Ministerul Agriculturii a propus un proiect de lege, desi, stiti bine, ca nu este, practic, o responsabilitate a Ministerului Agriculturii, este Ministerul Finantelor, repet, Ministerul Agriculturii a venit cu o propunere destul de restrictiva, in care se imouneau conditii legate, de fapt, de niste obiective pe care noi ni le-am propus, unul dintre ele fiind siguranta alimentelor…
Dar Comisia Europeana a respins aceste restrictii ale Romaniei introduse in proiect. Ca idee generala a spus ca masurile propuse de noi nu sunt proportionale cu obiectivele pe care ni le-am propus, doi – ca nu s-au impus conditii similare si persoanelor juridice. Ca urmare, Comisia nu a fost de-acord cu restrictiile respective.
Sigur, noi am propus un proiect de lege care vizeaza mai ales preemptiunea…este trecuta prin Senat, in final cred ca se va aproba fara probleme, iar Romania poate veni cu anumite masuri in normele de aplicare sa reglementam mai in detaliu lucrurile.
ACHIM IRIMESCU, ex-MADR: Comisia Europeana va reactiona mai devreme sau mai tarziu acolo unde se incalca drepturile cetatenilor europeni. Sunt aspecte care pot fi acceptate de catre Comisia Europeana, si Romania va cuprinde in normele de aplicare ale legii anumite lucruri, daca sunt, asa cum mi s-a spus la DGMART, masuri care sunt proportionale cu obiectivele. Sper ca si Romania sa aiba un regim care respecte anumite cerinte ale fermierilor, ale cetateanului roman. Nu se poate orice, asta este clar, dar sunt anumite masuri care vor putea fi adoptate daca le gandim cum trebuie. Dupa cum spunea si domnul Baciu, s-a introdus prea multa birocratie in proces.
Din pacate, trebuie sa recunoastem ca, noi romanii avem o boala in a adopta legi cat mai complicate. Nu uitati ca in procesul de negociere, fiecare stat membru si-a negociat anumite lucruri care nu sunt comune tuturor statelor membre.
Daca la vremea respectiva Romania, Ministerul Finantelor nu a crezut de cuviinta ca trebuie sa fie prelungita aceasta restrictie… atunci era simplu. Acum este foarte greu. O sa vedeti ca anul viitor Comisia va reveni, cand va fi instituita masura respectiva, si va lua masuri ca Bulgaria sa renunte la masurile respective.
Este adevarat, pe de alta parte, ca in situatia in care, s-ar accepta pentru un stat membru o exceptie, in mod automat s-ar aplica si Romaniei, dar eu ma indoiesc ca se va accepta pentru Bulgaria. (Conferintele AGROstandard, Vanzarea terenurilor agricole ale Romaniei, 10 decembrie 2013, Howard Johnson, Bucuresti)