Raspunsul ministrului Adrian Chesnoiu pe tema neonicotinoidelor

Raspunsul ministrului Adrian Chesnoiu pe tema neonicotinoidelor

 

Tratamentul semintelor cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a Autoritatii Nationale Fitosanitare, iar Regulamentul European 11.07/2009 permite acordarea unor derogari in ceea ce priveste utilizarea acestor substante in cazul in care sanatatea plantelor este amenintata de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Revenind la derogarea acordata, este foarte important sa subliniem ca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a ANF, insamantarea se face cu indicarea parcelei unde s-au folosit seminte tratate, iar apicultorii sunt informati cu privire la acest aspect”, a declarant Adrian Chesnoiu pentru Agerpres.

Orice decizie pe care o ia la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in spate “o fundamentare temeinica si o argumentatie solida”, construite pe baza dialogului direct cu cei carora li se adreseaza masurile luate.
Acordarea derogarii pentru folosirea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor, Regulamentul European 1107/2009 permite acordarea acestor derogari in situatia in care “sanatatea plantelor este amenintata de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”.

“Altfel spus, Comisia Europeana a decis interzicerea utilizarii uzuale a neonicotinoidelor, dar permite folosirea controlata a acestora, prin decizia statelor membre, in caz de atac al daunatorilor. Romania este binecuvantata cu un sol fertil, dar, in acelasi timp, bogat in daunatori. Dintre acestia, doi fac ravagii in culturile de porumb si floarea soarelui: Tanymecus dilaticollis, denumita popular ratisoara porumbului si Agriotes spp. cunoscut sub numele de viermele sarma. Sunt fermieri in tara noastra care din cauza nivelului ridicat al infestarii solului cu acesti daunatori au fost nevoiti sa intoarca brazda. Atat de mari sunt pierderile constatate. Sunt daunatori pentru a caror combatere eficienta nu exista alta substanta decat insecticidul din grupa neonicotinoidelor, folosit la momentul insamantarii, tocmai pentru o limitare cat mai buna a efectelor acestor pesticide pentru mediu. Celelalte state care nu folosesc neonicotinoide, nu o fac pentru ca e interzisa folosirea uzuala, ci pentru ca nu mai au urgenta ceruta de Regulament. Nu se mai confrunta cu actiunea acestor daunatori, care pot compromite pana la 30% din productie. Statele respective au eliminat acesti daunatori prin instituirea in trecut a obligatiei de insamantare doar cu seminte tratate cu neocotinoide. Dupa ce au indepartat aceasta problema, au sustinut interzicerea folosirii acestui tip de pesticid, iar acest lucru poate fi privit inclusiv din perspectiva competitiei extrem de stranse a rezultatelor in agricultura”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a adaugat ca sunt aduse in mod eronat in discutie studii care ar arata o legatura directa intre folosirea acestor tratamente la seminte si decesul populatiei albinelor, pentru ca, in realitate, la nivelul EFSA nu a fost prezentat niciun studiu stiintific care sa faca legatura directa dintre neonicotinoide si moartea albinelor, ci o cercetare care mentioneaza expunerea la neonicotinoide drept un posibil factor pentru decesul albinelor.

“Exista insa doua cercetari stiintifice aprofundate realizate de Academia de Stiinte Agricole si Silvice care au demonstrat ca daca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere si in dozele recomandate, nu exista remanente ale substantelor in planta, de natura sa puna in pericol viata albinelor”, a precizat Chesnoiu.

Ministrul a semnalat ca, in cazul in care nu se acorda aceasta derogare, confruntat cu situatia pierderii unui procent semnificativ al productiei, fermierul va fi tentat sa aplice foarte multe tratamente in vegetatie, care reprezinta un risc mult mai mare pentru mediu si implicit pentru albine.

In anul 2017, an in care a fost acordata derogare, doar pe 18% din suprafata insamantata cu floarea-soarelui au fost folosite neonicotinoidele in tratarea semintelor, iar in 2018 suprafata a scazut la 12%. Astfel ca, suprafata de floarea soarelui netratata a fost de 88%, tocmai pentru ca tratamentele sunt permise doar unde exista urgenta, spune ministrul Chesnoiu.

WWF Romania, Romapis si Eco Ruralis si-au exprimat sustinerea pentru eliminarea utilizarii neonicotinoidelor, respectiv a pesticidelor toxice pentru albine, in conditiile in care Romania continua sa le foloseasca pentru tratarea semintelor de porumb si floarea-soarelui, desi acestea sunt interzise in Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *