In judetul Olt, fermierii care au cultivat in toamna rapita sunt ingrijorati, deoarece plantele nu au rasarit asa cum trebuie, iar sperantele de recolte recolte bune sunt mici.
In nordul judetului, fermierii au notificat si Directia Agricola, iar acum specialistii evalueaza pierderile. Mai ales pe terenurile unde fermierii au decis sa are din nou suprafetele cu rapita si sa cultive porumb sau floarea soarelui, potrivit TVRInfo.
Un astfel de caz este cel al lui Ion Chis, din Piatra Olt, care administreaza o ferma de peste 1.000 de hectare. Pe langa grau, a semanat si rapita pe 200 de hectare, in toamna, si spera ca va obtine o productie buna care sa-l ajute sa iasa pe plus la finele anului agricol. Vremea i-a stricat toate planurile, iar, acum, a fost nevoit sa renunte complet la cultura de rapita.
„In toamna a plouat abia pe 8-9 noiembrie, in contextul in care a fost o seceta crunta inainte. A rasarit undeva in decembrie. Am avut cateva perioade de ger uscat, fara zapada. A mai pierit si atunci. Un atac de vierme sarma, cand nu ne mai asteptam in iarna, si a mai ramas undeva la 40 la suta”, a declarat Ion Chis administrator ferma din Piatra Olt.
Specialistii din Olt spun ca aproape jumatate din suprafata insamantata in toamna cu rapita ar fi distrusa, iar fermierii vor folosi terenurile pentru alte insamantari, pentru culturi mai sigure. Echipe ale Directiei Agricole si Agentiei de Plati in Agricultura evalueaza deja pagubele.
„ Noi am format formatii din doi : unul APIA si unul DAJ. Au mers in teritoriu, am facut procese verbale de calamitate. La nivelul judetului Olt avem insamantate rapita 17.000 de hectare, din care 50% e compromisa”, a afirmat Ion Dragoi, director DAJ Olt.
Fermierii nu stiu daca si cu cat vor fi despagubiti. Trebuie sa se decida, insa, daca vor semana in locul rapitei porumb sau floarea-soarelui.
Pentru fermieri, pierderile sunt mari, pentru ca pe langa costurile cu semanatul, au mai fost si cheltuielile cu semintele tot mai scumpe.