Programul are inscrisi 60 de tineri fermieri dornici sa-si dezvolte afaceri agricole si sa se implice in reprezentarea fermierilor in relatia cu autoritatile din Romania si de la Bruxelles.
Grupul Agricover sustine financiar cursurile pentru toti cei 60 de participanti. Totodata, acorda 15 burse complete, dintre care 8 sunt pentru tineri fermieri din Republica Moldova.
Clubul Fermierilor Romani continua pentru al treilea an consecutiv programul “Tineri Lideri pentru Agricultura”, care pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles.
„Tinerii antreprenori pe care ii formam in programul Tineri Lideri pentru Agricultura trebuie sa fie constienti ca sunt parte a unui proces de transformare a Romaniei, ca fac parte dintr-o elita care trebuie sa-si asume rolul de a conduce aceasta tranformare a agriculturii romanesti. In programul de pregatire organizat de Club aducem impreuna oameni, idei, resurse si oferim tinerilor un pasaport pentru succesiunea si continuitatea afacerilor de familie. Modelam acesti tineri in vectori ai modernizarii si ne bazam pe potentialul lor, pe care il amplificam, si pe disponibilitatea lor de a se implica si de a darui comunitatii din care fac parte, in mod responsabil, asumat”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
”Avem deja 47 de absolventi care sunt implicati in afacerile de familie, unii dintre ei au preluat deja afacerea de la parinti, iar altii au lansat noi linii de business. Acestor tineri li se alatura cei 60 de fermieri recrutati din toate regiunile Romaniei, inclusiv cei 8 fermieri din Republica Moldova, si astfel continuam sa dezvoltam comunitatea de tineri lideri pe care o formam in jurul Clubului Fermierilor Romani, pentru a declansa schimbarea in agricultura romaneasca.”
Agricover sustine integral cheltuielile de scolarizare pentru toti cei 60 de participanti din seria 2021-2022, in cadrul actiunilor sale de responsabilitate sociala. Grupul Agricover acorda burse complete unui numar de 15 tineri dintre participantii la program, acoperind costurile cursurilor si cheltuielile de cazare, masa si transport.
“Agricover sustine agricultura romaneasca prin crearea cadrului pentru dezvoltarea liderilor de maine si investeste in formarea tinerilor fermieri care vor asigura succesiunea si continuitatea fermelor din Romania. Sustinem generatiile urmatoare de fermieri care se implica in ferme alaturi de parintii lor si avem incredere ca vor accelera procesele de inovatie si modernizare din agricultura. Pe parcursul urmatorilor ani, pana in 2028, ne propunem sa facilitam formarea profesionala a unui numar de 1000 de tineri, un obiectiv asumat la nivelul grupului, prin care credem cu putere ca vom asigura o baza solida a schimbului de generatii de care agricultura romaneasca are nevoie, pentru un management performant al afacerilor agricole“, a precizat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding SA.
Programul ”Tineri Lideri pentru Agricultura” este dezvoltat de Clubul Fermierilor Romani impreuna cu Fundatia Leaders, integrator al programului, si are ca parteneri educationali companii de training renumite si apreciate in Romania precum Ascendis, Attitude Training, Sfera Business, Evolutiv Consultants Network, Smart Experience, alaturi de specialisti cu experienta in business, afaceri de familie, training si mentoring.
Clubul Fermierilor Romani este preocupat permanent sa imbogateasca experienta de invatare si practica pentru participanti si, din acest motiv, seria III aduce cu sine cateva noutati: noi parteneri educationali, mai multi traineri, sesiuni noi de instruire precum ”Managementul riscului – Asigurari agricole”, ”Managementul productiei agricole – Comertul cu cereale”, ”Succesiunea afacerii de familie” si ”Reforma PAC si Pactul Ecologic European”. De asemenea, tinerii vor avea ca obiectiv sa dezvolte un plan de afacere personalizat pentru ferma lor si un plan individual de cariera, sub atenta coordonare a celor mai buni traineri si specialisti din program.
Obiectiv Program
Programul pregateste noua generatie de antreprenori in agricultura, cu o viziune integrata de business, pentru a creste competitivitatea in acest domeniu si pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor.
Profil participanti
Tineri cu varsta pana la 35 ani, absolventi de facultate, copii ai fermierilor membri in Clubul Fermierilor Romani sau tineri proveniti din familii de fermieri, dornici sa-si dezvolte competentele in managementul afacerii, sa creasca afacerea familiei si sa se implice in comunitate. In program se pot inscrie tineri indiferent de facultatea absolvita, marimea fermei sau tipul de afacere agricola. Este necesar ca exploatatia agricola sa fie inscrisa la APIA.
Curricula Program
Programul cuprinde cursuri de 1-3 zile, de pregatire in urmatoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare si vorbire in public; diplomatie si protocol; vanzare si tehnici de negociere; marketing in agribusiness; resurse umane; simulare de business; succesiunea afacerii; asigurari agricole; comertul cu cereale; reforma PAC si Pactul Ecologic European; legislativ-juridic; fiscal-audit; tehnologie. Cursurile sunt interactive, cu activitati practice si studii de caz, iar transferul de cunostinte, metode si concepte se face prin ancorarea lor in afacerea de familie.
In functie de interes, participantii la program se pot inscrie la stagiile de internship la Bruxelles (Reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana; Comisia de Agricultura din Parlamentul European, asociatii europene ale fermierilor), in Romania la institutiile responsabile din agricultura (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultura din Parlamentul Romaniei) sau la companii private mari de tehnologie si inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se deruleaza pe tot parcursul programului si sunt facilitate de Clubul Fermierilor Romani in cadrul dialogului cu aceste institutii.
Perioada desfasurare Program
Programul se desfasoara in perioada septembrie 2021 – mai 2022. Fiecare tanar fermier participa la cursuri cate o saptamana pe luna, in fiecare luna in perioada mentionata, conform planificarii training-urilor. Participarea la cursuri este obligatorie.
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.