Producator roman: Eu nu ma rog de multinationale sa-mi ia fructele. Se roaga ei de mine…

Producator roman: Eu nu ma rog de multinationale sa-mi ia fructele. Se roaga ei de mine…

 

dan pasatIn Romania, o mare parte din fructele care se gasesc pe piata provin din import, dupa cum stie toata lumea, iar cauzele sunt multiple. Exista insa si producatori romani care au reusit sa intre in retelele de supermarketuri si se declara multumiti de relatia cu acestea. Mai mult, prefera chiar sa vanda doar la intern si nicidecum la export, pentru ca obtin preturi mai bune la noi acasa. Vorbim insa de suprafete mari, care pot asigura volumele cerute de lanturile internationale. Un astfel de exemplu este livada de la Hobaia din judetul Giurgiu, detinuta de omul de afaceri Dan Pasat, care se intinde pe circa 180 de hectare, dealtfel, una dintre cele mai mari din Romania. Circa 80% din productie este livrata catre retelele de retail prezente pe piata locala.

“Eu stau de vorba cu directorii de la mutinationale si sunt foarte bine primit, pentru ca nu au de unde sa ia marfa la capacitatile acestea….Eu nu ma rog de ei, se roaga ei de mine, pentru ca in Romania nu exista livezi de anvergura…De exemplu, astazi comada 5 tone de prune si maine 16 tone…ori cine poate sa le livreze asa ceva?”’, ne-a declarat omul de afaceri Dan Pasat, prezent la evenimentul Bucharest Food Summit.

Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

Livada clasica, cea mai buna varianta pentru Romania

Livada de la Hobaia este relizata in sistem clasic, modelul cel mai bun pentru Romania, sustine Dan Pasat, deoarece culesul se poate face mecanizat, ceea ce conteaza foarte mult, in conditiile in care forta de munca este o mare problema in tara noastra.

„Este o livada clasica, livezile intensive nu sunt bune in Romania, pentru ca nu ai cum sa le culegi mecanizat. Neavand forta de munca, ramai cu fructele in pom si nu poti sa le mai culegi…Eu lucrez cu 20 de muncitori, iar toate lucrarile sunt mecanizate”, ne-a declarat Pasat.

Citeste si Aurel Tanase, OIPA Legume-Fructe: 27 de bani/kg de mere este un pret ridicol. Eu nici nu le mai adun

Livada include 80 ha de pruni, 20 ha de par, 10 ha de cais si 10 ha de visin, urmand ca in perioada urmatoare sa fie infiintate si 4 ha de mar. O investitie de peste un milion de euro, realizata de-a lungul celor peste 10 de ani de activitate, care acum incepe sa-si arate roadele.

Mai multe informatii despre piata de fructe din Romania puteti afla din studiul EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

La acest moment, parul este cel mai rentabil, pentru ca oferta pe plan intern este aproape inexistenta. La polul opus se afla marul, care are cel mai mic pret pe piata.

„Pomicultura este foarte rentabila, insa trebuie sa astepti cinci ani. Este un efort supraomenesc, mai ales in conditiile in care statul nu te ajuta cu nimic, asa cum se intampla in tarile de langa noi, cum ar fi Ungaria, de exemplu. Dupa cei cinci ani stai foarte bine, dar pana atunci…”, ne-a marturisit Pasat.

Si totusi, cu multa rabdare si perseverenta, mai ales, unii reusesc….

Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *