PRO AGRO: “Legea mirosului” ar putea inchide multe ferme si majora preturile la alimente

PRO AGRO: “Legea mirosului” ar putea inchide multe ferme si majora preturile la alimente

 

purceiPRO AGRO ii presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge “Legea mirosului”, care ar putea duce la inchiderea multor ferme, generand astfel un numar semnificativ de someri pe piata muncii, dar si scumpirea alimentelor. Fermierii sustin ca este foarte posibil sa apara un numar ridicat de reclamatii daca legea va trece, deoarece in foarte multe cazuri s-au eliberat autorizatii de constructie pentru constructii civile in mediul urban, fara a se tine cont de exploatatiile existente din sectorul zootehnic, cu incalcarea principiului noului venit, specific protectiei mediului. Nu mai vorbim de faptul ca, la acest moment, nu exista aparatura care sa poata constata depasirea unor valori olfactive, existand premisa unor decizii partinititoare in detrimentul fermelor existente.

Reluam integral comunicatul PRO AGRO:

„In contextul in care, in data de 17 iunie s-au adoptat in Camera Deputatilor modificari la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005, asa cum sunt cunoscute acestea “Legea mirosului”, consideram ca se impun unele clarificari.

Citeste si ROMANIA. Exporturi record de grau, in luna martie: 750.000 de tone!

Avand in vedere ca in foarte multe cazuri s-au eliberat autorizatii de constructie pentru constructii civile, mediul urban, fara a se tine cont de exploatatiile existente din sectorul zootehnic, cu incalcarea principiului noului venit, specific protectiei mediului, ne vom gasi in situatia in care vor aparea un numar foarte mare de reclamatii.
Coroborand cu faptul ca la acest moment, nu exista aparatura care sa poata constata depasirea unor valori olfactive, exista premisa unor decizii partinititoare in detrimentul fermelor existente.

Pentru aceste motive, solicitam Presedintelui Romaniei sa nu promulge acest proiect normativ, fiind evident ca in cazul in care modificarile ar intra in vigoare numarul plangerilor impotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creste, nefiind posibila verificarea tehnica a unei eventuale depasiri a disconfortului olfactiv.

Solicitam tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum si legiferarea in acest sens, de o maniera care sa asigure protejarea fermelor deja existente, dar si cu asigurarea mijloacelor tehnice care sa poata constata, in mod obiectiv, eventualele depasiri ale cotelor si aparitia unui disconfort olfactiv.

In cazul in care acest act normativ intra in vigoare, exista riscul ca un numar mare de ferme sa nu isi mai poata continua activitatea, generand astfel un numar semnificativ de someri pe piata muncii, de asemenea, slabind independenta alimentara a Romaniei.

Citeste si Ce surprize ar mai putea sa ne ofere rapita in acest an?

In cazul in care vor exista controale, care vor genera sanctiuni pecuniare in sarcina fermierului, acestea vor constitui majorari ale pretului produselor comercializate prin adaugarea contravalorii sanctiunii la costul total al produsului, generand o lipsa de competitivitate in raport cu produsele provenite din import.

Solicitam tratarea acestei probleme de o maniera responsabila, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stanjenirea fara motiv a fermelor romanesti, care poate duce inclusiv la incetarea activitatii, pentru niste motive care nu pot fi dovedite si inregistrate cu vreo aparatura tehnica.

Ne manifestam opozitia fata de acest proiect legislativ, fara sa identificam vreo oportunitate, mai ales in conditiile in care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultati cu privire la dispozitiile ce ar urma sa intre in vigoare. Este evident ca initiatorii acestui proiect nu cunosc realitatile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma sa fie resimtit de catre fermieri. Masurile impuse de aceasta lege sunt mult mai drastice decat legislatia la nivel european, generand astfel revolta fermierilor care constata ca propriul legislativ le ingreuneaza in mod nejustificat activitatea si nu forul european”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *