Preturile la cereale si seminte oleaginoase, pe crestere si in 2021

Preturile la cereale si seminte oleaginoase, pe crestere si in 2021

 

grau
Preturile la cereale si seminte oleaginoase (grau, porumb, soia, rapita) s-au majorat cu 14-19% in 2020, potrivit estimarilor UBS, iar tendinta de crestere s-ar putea mentine pana in a doua jumatate a anului 2021! Avansul preturilor a fost consemnat in contextul pandemiei de COVID-19, pe fondul cererii tot mai mari din partea Chinei, dar si a temerilor legate de schimbarile climatice, potrivit Capital.fr. 2020 si 2021 ar putea constitui un punct de cotitura pentru preturile la cereale si seminte oleaginoase. „Anul 2020 a fost un an bun in ceea ce priveste pretul materiilor prime agricole, care a revenit la niveluri cum nu s-au mai vazut din 2014, cum s-a intamplat la soia, de exemplu”, declara Claude Georgelet, presedintele fondator al AgriTechTrade.

Cresterea preturilor ingrijoreaza tarile importatoare si ridica temeri legate de scumpirea alimentelor, in special in tarile in curs de dezvoltare, mai ales ca Rusia, principalul exportator mondial de grau, a decis sa limiteze exporturile pentru a asigura consumul intern si la un pret accesibil.

Citeste si Dimitrie Musca la BFS: Pot sa spun ca am avut noroc in viata, fata de fermierii din sud, in acest an!

„Observam din nou interesul investitorilor si al fondurilor din sector, dupa patru sau cinci ani in care preturile s-au prabusit si putem spera la ani mult mai prosperi”, afirma Michel Portier, director general al Agritel.

Prima cauza a cresterii preturilor a fost pandemia de Covid-19, care a determinat anumite tari sa acumuleze stocuri de produse alimentare de baza. Astfel, China, tara puternic afectata de pesta porcina africana care a decimat efectivele de porci, isi reface stocurile, constituind, de altfel, si cea mai mare surpriza din 2020.

„In martie, ne asteptam ca importurile Chinei sa fie in jur de 7 milioane de tone de porumb, iar astazi am ajuns la un nivel de 25 – 30 de milioane de tone!”, a precizat Portier.

“Chinezii, in ultimii doi ani, au directionat aproape 150 de milioane de tone din stocurile de porumb catre producatorii interni de furaje”, explica Pierre Duclos, presedintele Agri Trade Consulting.

Citeste si Start AGRO IMM INVEST!

Drept urmare, pretul porumbului pe piata futures din China a crescut, ajungand in prezent la 375 dolari pe tona, spune Duclos, adica cu 20 pana la 30 USD mai mult decat cerealele importate, in ciuda costurilor de transport.

Incertitudinile climatice provoaca ingrijorare

Un alt factor care a contribuit la majorarea preturilor constituie si ingrijorarile legate de incertitudinile climatice: perspectiva secetei in America de Sud, care poate reduce productiile de soia din Brazilia si Argentina, in acest an. Sa nu uitam si faptul ca o treime din recolta de porumb din America de Nord este utilizata pentru fabricarea etanolului , in cazul Frantei fiind vorba de 70% din recolta de rapita.

Sustineti presa independenta, sprijiniti proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

Cresterea preturilor are loc dupa un ciclu global de sapte ani de declin. In timpul crizei „subprime”, graul aproape ca atinsese bara de 300 de euro pe tona, subliniaza analistii. Cresterea a fost impiedicata de performanta buna a euro fata de dolar.

In orice caz, cum cererea din partea Chinei nu pare sa se slabeasca si asteptarile privind evolutia preturilor sunt optimiste, mai spune Vercambre, potrivit Capital.fr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *