Premieră europeană: fermierii europeni vizitează DG AGRI cu „jalba”

Premieră europeană: fermierii europeni vizitează DG AGRI cu „jalba”

 

GOSPODVizita reprezentanţilor Alianţei ROPAC la Bruxelles, la Comisia Europeană, DG AGRI Unit 4 (Romȃnia, Cehia, Slovacia, Estonia), adică, printre alţii Avram Fitiu – Federaţia Naţională de Agricultură Ecologica-FNAE, Claudiu Frânc – Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romania-FCBR, Bogdan Buzescu – Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din Romania-CATAR, din data de 2 decembrie 2013, a dat roade, anunta reprezentantii Aliantei. “Discutând la acea dată de cele 3,5 milioane de euro pe care MADR le-a anunţat că le va cheltui pentru realizarea PNDR-ului şi de organizaţiile selectate pentru acest demers care nu aveau legătură directă cu agricultura, ocazie cu care am prezentat varianta noastră de PNDR pentru 2014-2020, conducerea DG AGRI Unit 4 (Felix Lozano) ne-a asigurat că vor urmări îndeaproape procesul de consultare al organizaţiilor din ţară şi că vor analiza şi eventualele diferenţe între cele două programe PNDR 2014-2020, cel al Alianţei ROPAC şi cel al MADR”, se arata intr-un comunicat al ROPAC. Ca urmare a acetui demers, apare decizia Comisiei din 16 Decembrie 2013 (atasata), de stabilire a unui cadru pentru dialogul civil în probleme reglementate de politica agricolă comună şi de abrogare a Deciziei 2004/391/CE. Ea prevede printre altele:

„(2) În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, instituțiile trebuie să mențină un dialog deschis, transparent și periodic cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă. Un cadru pentru dialog referitor la problemele reglementate de politica agricolă comună există din anul 1962. Decizia 2004/391/CE a Comisiei prevede cadrul actualului dialog.

(3) În vederea creșterii transparenței și a asigurării unui echilibru mai bun între interesele reprezentate, este necesar să se reexamineze dialogul în grupurile consultative care se ocupă de probleme legate de agricultură și să se asigure cadrul unui dialog civil în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, inclusiv în ceea ce privește aspectele internaționale, precum și să se definească atribuțiile și structura acestora.

(4) Grupurile de dialog civil ar trebui să ofere asistență Comisiei și să ajute la desfășurarea unui dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la politica agricolă comună, inclusiv la dezvoltarea rurală și la punerea sa în aplicare, și în special cu privire la măsurile pe care Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaționale în materie de agricultură, să realizeze un schimb de experiență și de bune practici, să ofere consultanță în materie de strategie, să emită un aviz cu privire la probleme specifice la cererea Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală sau din proprie inițiativă și să monitorizeze evoluțiile politicii.”

“Noi suntem deschişi şi încrezători faţă de minister. Până ce MADR nu publică spre consultare varianta de PNDR propusă nu avem ce compara. Sperăm să fie mai bun ca cel propus de noi! Argumentat!
Menţionăm că informaţiile privind draftul OMADR de înfiinţare a Consorţiului Naţional AgroAliment nu au fost comunicate de Minister şi nici nu ştim pȃnă azi dacă MADR a organizat sau nu întȃlniri pe această temă. Este foarte important ca reprezentantii din toate sectoarele de producţie şi industrie agricolă să fie invitaţi la consultări şi să se ţină cont de părerile lor”, afirma repreyentantii ROPAC..

Alianta ROPAC: Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romȃnia, Federaţia Natională de Agricultură Ecologică, Federaţia Oierilor de Munte din Romȃnia, Asociaţia Profesională Natională Legume Fructe, Confederaţia Asociaţiilor Tărăneşti din Romȃnia – CATAR, Forumul Montan din Romȃnia, LAPAR, Asociaţia AgromRo, Asociatia Natională pentru Dezvoltare Rurală-Montana, “Romontana”, Organizatia Interprofesională a Producătorilor si Procesatorilor de In si Cȃnepă din Romania, Patronatul Pestelui din Romania, Uniunea Natională a Crescătorilor de Păsări din Romania U.N.C.P.R., Federaţia Natională de Produse Tradiţionale, Federaţia Romovis “10 mai 2006”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *