Peste 1.000 legumicultori din 35 de judete, interesati de ajutorul de 3.000 euro la tomate

 

rosiaLa 10 zile de la intrarea în vigoare a Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de înscriere în program din 35 de judete, cele mai multe solicitari fiind din Giurgiu, Olt, Dolj, Prahova, Galati, Mehedinti si Buzau. Dupa cum se stie, producatorii agricoli din România sunt sustinuti, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate în spatii protejate (sere, solarii). Ministrul Petre DAEA a mers în judetul Mehedinti, sat Cioroboreni, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au aratat interesati de sprijinul pe care îl pot obtine anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp în spatii protejate.

”Am ramas profund impresionat ca unul dintre producatorii agricoli cu care am stat de vorba, în vârsta de 82 de ani, este dornic sa beneficieze de acest sprijin financiar pentru exploatatia pe care o detine, având rasadul pregatit si cele 17 sobe pentru asigurarea temperaturii necesare realizarii productiei la timp. Poate fi un exemplu demn de urmat pentru ceilalti agricultori care nu s-au înscris înca în acest program”, a afirmat ministrul Daea.

Si secretarul de stat Daniel Dumitru BOTANOIU s-a deplasat în judetul Ilfov, comuna Vidra unde a purtat discutii cu un producator agricol, care avea nelamuriri legate de modul de livrare pe piata a productiei de rosii realizate în sere sau solarii.

Citeste si EXCLUSIV: “Producatori si bazine legumicole din Romania” – un ghid util pentru companiile din agribusiness, retail si horeca

”Schema de sprijin este foarte simpla si accesibila, iar elementele de control introduse în actul normativ nu permit speculatorilor sa profite de acest sprijin în dauna producatorilor reali. Fiecare producator care are 1000 metri patrati de sere sau solarii se înregistreaza la Directia Agricola Judeteana de care apartine si prezinta o adeverinta prin care dovedeste ca detine suprafata respectiva de spatii protejate. Directia Agricola Judeteana verifica la fata locului, urmând sa mai faca doua verificari pe parcursul perioadei de productie : la înfiintarea culturii si la momentul rodirii”, a explicat Botanoiu.

De asemenea, secretarul de stat a precizat ca este un program al carui randament se va resimti progresiv, etapa cu etapa, pentru ca, odata cu productia si primirea sprijinului va începe si capitalizarea micului producator, care îsi va permite achizitionarea unor instalatii de încalzire sau a unor rasaduri din soiuri performante si rezistente la perioadele critice.

Reamintim ca valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1000 mp. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *