Ovidiu Siteavu, fermier Teleorman: Nu mai cultiv soiuri romanesti de grau, sunt depasite

Ovidiu Siteavu, fermier Teleorman: Nu mai cultiv soiuri romanesti de grau, sunt depasite

 

siteavuOvidiu Siteavu este un fermier din localitatea Florica, judetul Teleorman, care exploateaza circa 1.000 ha de teren agricol si care in acest an a obtinut aproximativ 9 tone de grau la hectar. A folosit un soi strain- Avenue de la Limagrain, care s-a adaptat bine la conditiile terenurilor aride din sud. “Avenue e un soi timpuriu, iar recoltatul incepe cu o saptamana mai devreme. Pot spune ca este mult mai productiv, nici nu se compara cu cele romanesti, eu il cultiv de cand a aparut pe piata, nu mai folosesc soiuri romanesti pentru ca sunt depasite. Mai testez doar soiuri straine”, ne-a declarat Ovidiu Siteavu, prezent la evenimentul Dekalb Smart Center, desfasurat la ferma Agronova din Gura Padinii, judetul Olt. Graul l-a vandut deja, pentru ca nu are spatii de depozitare disponibile decat pentru cel de samanta. Cat despre pret, a fost la fel ca anul trecut, insa la productia din acest an este rezonabil, pentru ca “de pe la 5 tone/ha in sus suntem pe plus”, recunoaste Siteavu.

El se declara multumit si in ce priveste graul de samanta, o activitate de pe urma careia obtine bani frumosi, chiar daca nu lipsesc riscurile. “Graul de samanta presupune multa munca, dar si un risc datorita costului ridicat al semintelor”, marturiseste fermierul.

Graul ramane cultura de baza in sud

La ferma lui Ovidiu Siteavu, graul are o pondere de circa 60% in totalul suprafetelor administrate, fiind urmat de rapita – 30% si porumb – 20%.

Spre deosebire de alti fermieri care spun ca reduc suprafetele cu grau, pentru ca nu mai este asa de rentabil, fermierul din Teleorman spune ca in sudul tarii graul ramane in continuare o cultura de baza.

“Graul este cultura principala in sud unde este o zona mai arida, la porumb nu putem sa riscam prea mult, pentru ca nu ploua asa de mult. Graul oricum ramane cultura de baza si din cauza rotatiei”, a mai precizat Siteavu.

Citeste si Campania 2017 la CAI Curtici: Probleme la rapita, porumb exceptional

Productii bune au fost obtinute si la rapita, media fiind de 4,2 tone/ha, in conditiile in care pe unele parcele unde cultura nu s-a scuturat, productia a ajuns si la 5 tone/ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *