Operatiunea ”Demetra” da peste cap activitatea retailerilor. Risc de blocaj in aprovizionarea cu legume si fructe, marfa perisabila

Operatiunea ”Demetra” da peste cap activitatea retailerilor. Risc de blocaj in aprovizionarea cu legume si fructe, marfa perisabila

 

legume si fructeInspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) si inspectorii Directiei Generale a Vamilor (DGV) au demarat la nivel national actiunea ”Demetra”, obiectivul fiind verificarea integrala a circuitelor de comercializare a legumelor si fructelor. Inspectorii antifrauda vor controla achizitiile intracomunitare si importurile, transporturile care tranziteaza punctele de trecere a frontierei si retelele de vanzare en-gros si en-detail ale acestor produse. Si aceasta pentru ca operatiunile care se deruleaza cu astfel de produse, legume-fructe, prezinta un risc ridicat fiscal, dupa cum declara autoritatile.

O masura cu care toata lumea este de acord, inclusiv retailerii, care atrag insa atentia ca exista riscul ca marfa sa se deprecieze in vami daca autoritatile se misca prea incet…

Citeste si Producator de fructe: Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu putem oferi

“De ce avem in vedere sa facem asemenea verificari? Repet, pe linia prevenirii si combaterii fraudelor si a fiscalizarii, nu pe linia competentelor altor institutii. Am constatat ca sunt marfuri care vin din zone de risc, de exemplu din Iran. Am constatat ca vine patrunjel sau marar, din Iran. Era normal sa ne sesizam si sa derulam niste verificari pe aceasta linie. Toate societatile sunt intr-un plan de control ulterior. Controlul ulterior se deruleaza pe o perioada de 3 ani de la data depunerii declaratiei”, a declarat pentru AGERPRES, Aurelian Constantinescu, director general adjunct la Directia Generala a Vamilor.

Marfa perisabila

Companiile de retail alimentar din Romania, grupate in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) atrag insa atentia ca exista riscul aparitiei unor blocaje in aprovizionarea cu legume si fructe, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al AMRCR.

“Ca urmare a inceperii operatiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor si fructelor de import, companiile de retail alimentar din Romania grupate in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) isi afirma sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR trateaza situatia cu maxima implicare si promptitudine. Stoparea comertului ilicit este un obiectiv asumat si de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificari temeinice in raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplina a legislatiei si a tuturor normelor de siguranta. Facem un apel la autoritati sa tina cont insa de faptul ca in acest moment exista sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume si fructe perisabile blocate de peste 24 de ore in intreaga tara”, se arata in comunicat.

CITESTE SI EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Camioanele, care provin inclusiv din UE, din spatiul european de libera circulatie a marfurilor, sunt sigilate de ANAF in vederea controlului, insa inspectorii nu fac fata volumului mare de marfa ce trebuie controlata, prin urmare aceasta se deterioreaza, sustin reprezentantii retailerilor. Acest blocaj, care dureaza deja de peste o zi, afecteaza atat consumatorii, cat si comerciantii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *