Nicu Vasile, LAPAR, la BFS: Doar 1% din fermierii din Romania fac parte dintr-o forma asociativa

Nicu Vasile, LAPAR, la BFS: Doar 1% din fermierii din Romania fac parte dintr-o forma asociativa

 

nicu vasile_laparNicu Vasile, presedintele LAPAR, a declarat la BucharestFoodSummit ca doar 1% din fermierii din Romania fac parte dintr-o forma asociativa, ceea ce si explica multe despre situatia actuala a agriculturii romanesti, despre lipsa puterii de negociere a fermierilor in fata autoritatilor, dar si a comerciantilor.

Romania sufera serios la capitolul competitivitate, nu este de ajuns sa produci suficient pentru acoperirea nevoilor interne daca economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte tari, inclusiv din Uniunea Europeana, este de parere seful LAPAR.

Citeste si Ministrul Finantelor, Florin Citu, azi la BucharestFoodSummit: In cateva saptamani vom avea un program similar IMM Invest pentru agricultori!

“Trebuie sa facem strategii zonale, regionale si nationale ceea ce noi nu prea avem si nu discutam astfel de o unitate. Trebuie sa avem grija ca fermierii sa se asocieze. Nu avem decat 1% din numarul de fermieri la nivel national, care se afla intr-o forma asociativa, in comparatie cu 34% la nivel european. As vrea ca aceasta intalnire din cadrul BucharestFoodSummit sa fie concretizata intr-un document care sa aiba si continuitate”, a afirmat seful LAPAR.

Agricultura Romaniei a avut peste 40 de strategii dupa anii anii 90, dar din pacate rezultatele nu se vad. Avem in continuare cel mai mare numar de ferme din Europa, iar o mare parte dintre ele sunt defragmentate.

Citeste si Dimitrie Musca la BFS: Pot sa spun ca am avut noroc in viata, fata de fermierii din sud, in acest an!

“Noi avem 33% din fermele din Europa si nu aducem decat 3,4% din productia standard, iar asta spune totul. Ar trebui sa analizam mult mai bine toate aceste scheme de subventii pentru a avea randamentul maxim”, a mai declarat Nicu Vasile.

Agricultura in Romania este primul sector de dezvoltare din punct de vedere economic, trebuie acordata atentie mai mare, insa, industriilor conexe si exportului de produse, atrage atentia Nicu Vasile.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa. Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă, Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor PorkProd, Adrian Radulescu – președinte Asociația Fermierilor Români, Nicolae Istudor, rector ASE, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *