Chiar daca productia de grau va fi mai mica in acest an, calitatea se anunta foarte buna, ba chiar exceptionala pentru panificatie, dupa cum spune Nicolae Sitaru, presedintele Forumului APPR.
De altfel, aceasta ar putea sa fie cam singurul motiv de satisfactie pentru producatori, in conditiile unui an agricol dificil, pornind de la costurile ridicate de productie, seceta, si razboiul din Ucraina, in care cel mai probabil multi dintre ei nu vor reusi sa-si acopere costurile de productie.
„Suntem in plina campanie de recoltat. Recoltam grau, rapita, orz. Productiile nu sunt cele asteptate. Avem destul de multe probleme legate de lipsa de apa si seceta. Probabil ca productia la grau a acestui an in Baragan va fi mai mica decat media ultimilor ani. Nu pot sa apreciez cat, dar undeva la 10-15% productia este mai mica. Calitatea graului este una foarte buna (…), calitatea lui pentru panificatie este exceptionala.
Avem grau cu proteina foarte mare, mai mare ca niciodata, iar asta este o veste buna. La rapita, productia este sub asteptari, atat in judetul Ialomita cat si in zonele de langa. Sunt zone unde nu se fac doua tone de rapita, desi asteptarile erau de peste trei tone. Chiar daca rapita are o productivitate mai mica decat de obicei”, a declarat Nicolae Sitaru, in cadrul unei conferinte organizate la Slobozia si care a avut ca tema pozitia FAPPR cu privire urgentele sectorului agricol si actiunile intreprinse pentru solutionarea lor.
Din pacate, preturile de vanzare la grau, si nu este singurul, este undeva la jumatate fata de perioada similara din 2022, in conditiile unor costuri ridicate de productie.
„Lucrul cel mai grav anul acesta este ca avem niste preturi care, deocamdata, nu acopera costurile cu productia. Graul, rapita, orzul anului 2023 sunt produse cu preturi foarte mari, ca urmare a ingrasamintelor pe baza de azot (preturi si cu 500% mai mari) si a complexelor (cu preturi si cu 300-400% mai mari), iar motorina a fost de 9 lei, marea majoritate a timpului, iar asta face ca un hectar mediu de cultura sa fie situat intre 5.500-6.000 de lei, incluzand in aceasta cheltuiala si arenda, care in zona noastra ar fi undeva intre 1.300 si 1.500 de kg brute la hectar. Aproape cat era productia totala altadata.
Deci agricultorii, in anul agricol 2023, daca nu se va schimba nimic, desi vor face ceva productii de grau si rapita, vor marca aproape toti pierderi, pentru ca la 900 de lei graul si uneori nici atat, iar la 1.600 – 1.800 pe tona la rapita nu acopera cheltuielile cu productia in 2023. Comparativ cu anul trecut, pretul este la jumatate. (…) La floarea soarelui, de exemplu, cel mai mare pret cu care s-a vandut a fost undeva la 5.000 de lei tona, acum nu se vinde nici cu 2.000. Ar trebui, dupa umila noastra parere, ca si uleiul sa fie undeva sub jumatate de pret. Dar vedeti ca nu intotdeauna preturile se tin dupa preturile la produse, pentru ca sunt stocurile din urma si care sunt la preturi mai mari, ”, a mai spus Sitaru.
Urgentele sectorului agricol
In cadrul conferintei, conducerea Forumului APPR a prezentat principalele probleme ale agricultorilor la acest moment, dar si ce solutii ar fi necesare pentru rezolvarea lor:
– Implementarea noii Politici Agricole Comune – dezbaterea clarificarilor insuficiente ale autoritatilor cu privire la GAEC 6 (Acoperirea minima a solului);
– Importanta mentinerii, pentru o perioada mai indelungata a derogarii de la GAEC 8 (Rotatia culturilor);
– Modificarea, in Codul Civil, a perioadei minime de arendare, ca urmare a actiunilor depuse de FAPPR si a altor asociatii din sector;
– Nemultumirea fata de decizia guvernului de a elimina scutirea impozitarii salariale acordate sectorului agricol;
– Importanta prezentei fermierilor romani la Copa-Cogeca si a platii cotizatiei de catre MADR; activitatea Forumului APPR in cadrul organizatiei in perioada septembrie 2020 – aprilie 2023;
– Continuarea unei bune relatii institutionale cu noul cabinet al Ministrului desemnat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
A doua parte a Conferintei a fost dedicata FarmConect Romania, Targul Agriculturii Romanesti:
– Conceptul Editiei 2023: conectarea tuturor actorilor din lantul alimentar si explicarea procesului de producere a hranei catre consumatori;
– Rolul FarmConect Romania in cadrul proiectelor de dezvoltare rurala;
– Sursele de finantare ale primei editii si cele ale editiei din acest an;
– Importanta implicarii autoritatilor locale in initierea si continuarea proiectelor de dezvolatare a sectorului agro-alimentar.