Ministrul Agriculturii Adrian Oros sustine ca deocamdata nu este cazul ca Romania sa introduca restrictii la exportul de grau, rezervele existente in tara fiind suficiente pana la noua recolta. Si chiar daca anul trecut, productia nu a fost, din cauza secetei, la nivelul cu care ne obisnuisem in ultimii ani, a existat totusi un volum disponibil pentru export de circa doua milioane de tone. «Politica este urmatoarea: pe mine ma interesaza sa-mi tin in tara tot necesarul, restul pot sa-l exporte. Deocamdata nu este nevoie sa luam masuri si sper sa nu mai luam masurile care au deranjat, anul trecut, dar macar ne-au asigurat o anumita liniste», a declarat ministrul Agriculturii intr-o conferinta de presa.
Rusii, in schimb, afectati si ei de seceta, au fixat cote si taxe la export pentru a-si proteja piata interna. Chiar si asa, vor fi lideri la exportul de grau la nivel mondial, estimeaza analistii.
Cerere mare de grau din partea industriei alcoolului
Productia de grau a Romaniei a inregistrat, in 2020, un minus de aproape 41% fata de 2019, ajungand la 6,091 milioane de tone, media la hectar fiind de 2.917 kg/ha, fata de 4.749 kg/ha, in 2019.
Oros spune ca a fost grau suficient pentru a asigura cererea interna, existand si un disponibil de doua milioane de tone pentru export.
Necesarul pentru consumul uman este de 2,2 mil de tone. Pe langa aceasta cantitate, mai este nevoie de 500.000 tone de seminte, dar si de 400.000 tone de grau furajer. In 2020, a crescut, insa, semnificativ cererea din partea industriei alcoolului, folosit ca materie prima in productia de dezinfectanti, in contextul pandemiei de COVID-19.
Cel mai mare curs la cereale din ultimii ani!
Seceta de anul trecut, cererea tot mai mare din partea Chinei, stocurile in scadere, precum si restrictiile luate de rusi la export au facut ca pretul cerealelor sa cresca spectaculos in ultime vreme, ajungandu-se la valori nemaintalnite in ultimii 7-8 ani. Astfel, graul a ajuns la un nivel care se situeaza intr-o marja de 220-230 euro pe tona, porumbul intre 210 si 215 euro/tona, iar rapita intre 430 si 435 euro pe tona.
De asemenea, soia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si jumatate, pe fondul cererii venite din partea asiaticilor, dar si in contextul temerilor privind recolta acestui an in SUA si America de Sud.