Ministerul Agriculturii ar putea avea un aliat ceva mai neobisnuit in lupta cu frauda din agricultura – satelitul. Ministerul vrea sa urmareasca prin satelit cam ce cantitate de cereale produce fiecare fermier pentru a-i putea depista operativ pe evazionisti. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca achizitia unui sistem de monitorizare prin satelit a intregii suprafete arabile a Romaniei este o necesitate, costurile de cateva zeci de milioane de euro urmand sa fie amortizate in scurt timp ca urmare, tocmai, a unei mai bune monitorizari a eveziunii fiscale. Pe langa combaterea evaziunii fiscale, sistemul ar putea contribui, in opinia secretarului de stat, la eficientizarea controlului in cazul Fondului Mutual.
Productiile, monitorizate din satelit
„Sper să reușim să cumpărăm un sistem care să-mi spună din satelit exact producțiile pentru că, vă imaginați, ce luptă va fi. (…) În România s-a evitat până în prezent achizitia acestui sistem. Nu cunosc motivele, pot să le bănuiesc, dar în mod cert, dacă nu vom lua măsurile necesare, Fondul Mutual nu va funcționa cum trebuie. Unii sunt mai mutuali decât alții și ar prefera, dacă sunt în zona de sud, să aibă raportate tot timpul secetă, să se despăgubească pe seama celorlalți și a fondurilor europene”, a aratat Irimescu într-o conferința de presă.
Oficialul Ministerului Agriculturii a aratat ca in Romania nu a existat pana acum interesul ca activitatea din sectoul agricol sa fie bine monitorizata.
„S-a întâmplat de-a lungul timpului să existe idei fantastice, care au funcționat (…) în alte state din lumea largă, dar care la noi au dat chix, au dat faliment, tocmai pentru că nu s-a supravegheat cum trebuie implementarea lor”, a conchis Irimescu.
Pe de alta parte, fostul secretar de stat în cadrul MADR, Valeriu Steriu, presedintele Comsiei Prezidentiale pentru Agricultura a aratat ca o importanta componenta a evaziunii fiscale din agricultura are loc tocmai in sectorul productiei vegetale, fiind comparabila cu evaziunea din sectorul procesarii.
Steriu: graul tace. El nu spune ca s-au facut 3.000 kg/ hectar sau 7.000 kg/ hectar
“In secolul XXI putem vedea din cer cat se recolteaza. (…)„Suntem totuși, în clipa de față, în zona în care niște zeci de milioane de euro pot supraveghea din cer și să vezi câteva miliarde cum se risipesc printr-un buzunar necusut. Îmi spunea un evazionist în anii ’90 – grâul tace. El nu spune că s-au făcut 3.000 la hectar sau 7.000 la hectar. (…) Ar fi, într-adevăr, de analizat fie un cadru legislativ, fie un proiect-pilot, fie o formulă cu aplicare acum, în 2014. (…) În felul acesta, evident, cel puțin pe o zonă primară s-ar mai limpezi lucrurile”, a continuat Steriu.
Baciu, presedinte LAPAR: copii spun lucruri traznite
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, nu crede ca acest sistem va putea urmari si unde se duce productia dupa ce este recoltata, asa incat, va fi absolut ineficient.
“Eu nu va pot spune decat atat: copii spun lucruri traznite! Satelitul ar putea monitoriza cultura si productia, dar nu si destinatia. Poate sa fie autoconsum, poate sa fie dat de pomana. Si, ca sa monitorizezi cateva zeci de mii de producatori…Asta este o chestier doar ca sa prosteasca lumea. Sa ne sperie cu bau-bau”, i-a ironizat Baciu pe oficialii Ministerului Agriculturii.
Secretarul de stat Avhim Irimescu nu este la prima propunere futurista. El declara in luna iunie a a acestui an ca fiecare camion care va veni din Turcia încărcat cu legume şi fructe va fi monitorizat prin GPS pe teritoriul naţional pentru a putea controla evaziunea fiscal.
“Pentru a ne asigura că sunt bine intenţionaţi, vom monitoriza prin GPS toate camioanele turceşti care intră pe teritoriul României. Aceasta este propunerea noastră pe care am înaintat-o deja la ministerele de profil şi la poliţia de frontieră, să ne sprijine în instalarea GPS-uril pe camioanele turceşti care intră în România pentru o monitorizare cât mai exactă. Acestea se vor instala la Giurgiu şi vor fi lăsate când ies din ţară pe la Nădlac. Astfel, vom şti unde se opreşte, dacă a lăsat marfa în România sau dacă au făcut doar tranzit. Avem informaţii că ei declară că sunt în tranzit şi varsă toată marfa în România”, a spus Irimescu.
Acesta a subliniat că România produce suficient pentru acoperirea consumului naţional de legume, deşi produsele româneşti nu ajung la piaţă din cauza acestor importuri care vin din Turcia.
Sursa: Lumea Satului