Romanii nu sunt mari amatori de miere, iar cu un consum de circa 600 de grame pe cap de locuitor pe an, ne aflam undeva la coada clasamentului in Europa. Din pacate, chiar si asa mic cum este, consumul intern este acoperit in mare parte din import. Si nici nu este de mirare, din moment ce intra miere din afara la preturi de 4-5 lei/kg. Tara care influenteaza sau mai bine spus fixeaza pretul pe piata internationala este China, a carei productie se ridica undeva la 300.000 de tone pe an.
In ceea ce ne priveste, mierea autohtona ajunge mai mult la export, circa 70%, potrivit datelor din piata. Principalele destinatii externe, in primele 11 luni din 2018, au fost Germania – 2.845 tone, Italia- 2.212 tone, Japonia – 853 de tone, Franta – 848 de tone, Spania si 841 de tone. Autoritatile fac eforturi si pentru deschiderea altor piete, cum ar fi China sau Taiwan, de exemplu.
Citeste si Peste 15.000 cereri de inscriere in Programul de sprijin pentru tomate, aproape dublu fata de 2017
In acelasi timp, avem si importuri, principalele tari de proveninta fiind Polonia – 673 de tone, in primele 11 luni din 2018, Republica Moldova – 577 de tone si Ucraina – 508 tone, potrivit datelor MADR.
“Noi avem niste parteneri in Germania cu care lucram de peste 40 de ani. Sunt firme mari, serioase. Nu au aparut in ultima perioada alti importatori mari, ci doar unii mai mici, care vor sa cumpere 2 – 4 – 5 tone de miere si este foarte dificil sa asiguram un transport rentabil pentru astfel de cantitati. Noi avem partenerii nostri cu care lucram foarte bine si care ne dau in avans fonduri, astfel incat sa putem sa putem face exportul, dar problema este legata de pret. Atata timp cat exista aceasta concurenta care vinde kilogramul de miere cu 8 lei, chiar cu 5,6 lei din Ucraina sau 1,3 – 1,5 dolari din China, aici este problema. Importatorii cumpara de la noi, o cupajeaza, ne solicita niste conditii de calitate extraordinare incat sa poata sa o amestece cu cealalta miere, care nu este chiar conforma. Sigur, ne dau in conditiile acestea un pret mai bunicel cu cativa centi, dar asta nu acopera chetuielile apicultorilor romani”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
Comertul cu miere in cifre: