Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele “Tomata”, sustinerea de legume in spatii protejate si de sustinere a productiei de usturoi romanesc.
Avand in vedere ca, pentru Ciclul I de productie, cultivatorii de tomate pot depune la Directiile Agricole Judetene (DAJ) cereri pentru obtinerea ajutorului de minimis, pana la data de 1 martie 2022, pentru fermierii care din diverse motive nu au reusit sa obtina si sa depuna certificatul de atestare fiscala si cazierul fiscal, Directiile Agricole Judetene vor proceda la completarea dosarelor si vor solicita de la autoritatile publice emitente documentele mentionate, se arata intr-un comunicat al MADR.
De asemenea, aceleasi Directii pot solicita alte documente eliberate de autoritatile statului, necesare completarii documentatiei depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.
“Asa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii si al angajatilor sai este acela de a munci pentru fermieri, care stiu ce au de facut: sa stea in camp si sa produca hrana pentru populatie. De aceea, structurile judetene vor prelua partea birocratica din intregul proces de implementare al accesarii acestor programe de sprijin”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.
MADR precizeaza ca, prin Hotararea Guvernului nr. 148/2022, a fost aprobat programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022, iar prin Hotararea Guvernului nr. 147/2022 a fost aprobata schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi.
“In ciclul I se vor regasi doar tomatele, pentru ca perioada in care vizam punerea pe piata a productiei din spatii protejate este una extrem de importanta, tinand cont de importul tot mai mare de tomate in Romania, iar in ciclul II legumicultorii vor avea posibilitatea sa cultive tomate, dar si ardei gras si/sau ardei kapia, castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde. Ce vreau sa mentionez aici: este foarte important pentru fermieri sa inteleaga ca noi vom veni in actul normativ finalizat cu denumirile stiintifice ale respectivelor legume, astfel incat sa nu existe situatii in care dumnealor sa fie indusi in eroare”, declara recent Adrian Chesnoiu.
Prin Programul “Tomata” se acorda o suma de 4.000 de euro/hectar, din care 3.000 de euro/hectar pentru ciclul I de productie si 1.000 de euro/hectar pentru ciclul II,” astfel incat orice legumicultor care va lua decizia sa cultive tomate in spatii protejate, atat ciclul I, cat si in ciclul II, sa poata incasa aceasta suma de 4.000 de euro”.
“Foarte important este faptul ca perioada de comercializare pe ciclul II este 15 octombrie – 9 decembrie, fata de 20 octombrie – 9 decembrie, forma initiala, iar la ciclul I ramane 1 martie – 10 iunie, insa cantitatea a fost redusa la 3.000 de kg/1000 mp, de la la 5.600 kg/1000 mp, tocmai pentru ca am tinut cont de propunerile fermierilor”, a explicat Chesnoiu.
De asemenea, pentru celelalte tipuri de legume a fost stabilita perioada de comercializare intre 15 octombrie – 9 decembrie, fata de 20 octombrie – 9 decembrie. La castraveti a fost redusa si cantitatea de comercializare de la 5.600 kg, la 4.000 kg, iar la salata si ceapa verde, asa cum a fost propunerea legumicultorilor, acestea nu vor mai fi comercializate tinand cont de cantitate, ci de numarul de plante plate sau de bulbi. Astfel, la salata se vor lua in calcul 15.000 de plante, fata de 1.440 kg initial, iar la ceapa verde – 100.000 de bulbi, in loc de 1.000 de kg.
In ceea ce priveste programul de sustinere a usturoiului, seful MADR a spus ca sprijinul va fi de 3.000 de euro/hectar pentru fiecare beneficiar, iar perioada de comercializare, de la 1 iunie pana la 21 decembrie, fata de 1 iulie – 21 decembrie initial, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, ceea ce inseamna de 3.000 kg/ha. Bugetul total alocat acestui program este de 22,2 milioane lei.