LAPAR anunta un Centru de cercetare aplicata pentru agricultura, cu finantare privata!

LAPAR anunta un Centru de cercetare aplicata pentru agricultura, cu finantare privata!

 

LAPARLAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public Privat incheiat cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) in scopul revitalizarii cercetarii romanesti in agricultura. Scopul acestui parteneriat, o premiera in agricultura din Romania, este de a pune la un loc nevoile fermierilor si provocarile care ii asteapta in viitor cu expertiza si solutiile pe care le poate oferi cercetarea la cel mai inalt nivel stiintific, se arata intr-un comunicat LAPAR.

“Suntem in perioada in care impreuna cu liderii politici ai Uniunii Europene putem si trebuie sa decidem cum va arata agricultura comunitara in urmatorii ani. In fata problemelor si provocarilor ce ne asteapta suntem toti egali, nu exista fermieri mici, mijlocii sau mari. Suntem toti oameni care iubesc pamantul, care dau de mancare la cateva sute de milioane si care vor si pe mai departe sa poata trai din roadele muncii lor. Numai ca viitorul nostru nu pare atat de simplu si de sigur pentru ca noile norme prevazute a guverna agricultura Uniunii Europene ne ridica multe semne de intrebare si numeroase temeri”, se arata in comunicat.

Conducerea Ligii sustine ca o rezolvare la multele provocari ce ni se ridica in fata o reprezinta exact aceasta colaborare intre Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR si Academia de Stiinte Agricole si Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisesti”, colaborare care, folosind intensiv resursele comune, va oferi resursele necesare depasirii problemelor.

Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, profesor doctor Valeriu Tabara, a vorbit despre realele provocari care ii asteapta pe fermierii romani, intre acestea numarandu-se o noua Politica Agricola Comuna, mult mai restrictiva din punct de vedere al folosirii input-urilor chimice, seceta care afecteaza pamantul si culturile, accesul la piata al fermierilor si o oarecare ramanere in urma a cercetarii agricole europene in raport cu cea mondiala.

In acest context, participantii la conferinta au discutat aplicat si realist despre finantarea agriculturii si investitiile in acest domeniu esential, alaturi de nevoia de o mai mare alocare bugetara catre cercetare, in asa fel incat agricultura sa se poata adapta cat mai rapid la dramaticele schimbari de clima.
Citeste si Cine este romanul care are 2000 de vaci la muls!

Cine este romanul care are 2000 de vaci la muls!

In cadrul conferintei de presa, presedintele LAPAR ing. Nicu Vasile a facut un bilant al anului 2020, si a vorbit si despre provocarile ce ii asteapta pe fermieri in 2021, in perspectiva unei noi Politici Agricole Comune.

Cu aceeasi ocazie, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a anuntat si stabilirea unei viitoare colaborari cu Fundatia ”EUROLINK – Casa Europei”, organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de informare si formare in domeniul integrarii europene, fondatoare a Catedrei Internationale Onorifice ”Jean Bart” CIO-SUERD, in parteneriat cu Academia Romana. Din partea ”EUROLINK – Casa Europei” a fost prezent chiar presedintele executiv, Sever Avram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *