Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) vorbeste despre importanta acestei institutiei, autoritatea nationala in domeniul examinarii noilor creatii vegetale, in vederea inregistrarii in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania.
De ce este importanta inregistrarea soiurilor din speciile agricole si horticole in Catalogul oficial national? Pentru ca ea permite cultivarea si comercializarea soiurilor pe teritoriul Romaniei si a statelor membre ale Uniunii Europene.
„Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor este unicul organ de specialitate al Ministerului Agriculturii care se ocupa cu examinarea tehnica a soiurilor si cu protectia juridica a acestora”, a declarat Mihai Popescu, director general I.S.T.I.S pentru FoodBiz.
Institutul a fost infiintat in anul 1997, iar infiintarea a constat, in realitate, intr-o reorganizare a Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor infiintata in anul 1953.
ISTIS isi desfasoara activitatea in baza legii 266/2002, iar printre atributiile sale se numara: examineaza soiurile pentru care se cere inregistrarea, elaboreaza metodologia de examinare tehnica, asigura confidentialitatea informatiilor obtinute, asigura depozitarea probelor de seminte din soiurile inregistrate, efectueaza verificarea anuala a puritatii varietale a soiurilor multiplicate, este depozitarul Registrului soiurilor, editeaza si publica anual Catalogul oficial si asigura legatura cu organismele si organizatiile internationale in domeniul testarii si inregistrarii soiurilor.
„Ne desfasuram activitatea in 24 de centre pentru testarea soiurilor arondate in cele mai reprezentative zone pedoclimatice ale Romaniei (…) cu un numar de 158 de angajati, raspanditi in cele 24 de centre pentru testarea soiurilor si sediul central din Bucuresti, iar ca suprafete arondate centrelor variaza intre 16 si 70 de hectare”, a mai declarat directorul general al institutiei pentru FoodBiz.
I.S.T.I.S. este o institutie publica de nivel central care are ca surse de finantare atat venituri de la bugetul de stat cat si venituri proprii.