Fermierul Ionut Olteanu vrea sa reinvie traditia – usturoiul la Darasti, o zona cunoscuta pentru cultivarea cepei si a usturoiului. A inceput cu cateva hectare, cu samanta stransa de pe la oamenii din localitate si are in plan sa tot creasca an de an, astfel incat sa ajunga undeva la 300 de hectare.
Si poate daca lucrurile vor merge asa cum se gandeste el, va produce destul usturoi, cat sa iasa si pe piata externa, unde acum spaniolii si chinezii fac regulile.
“Vazand ca moare o lume si un produs, am zis ca nu se poate sa il las asa si am hotarat sa cultiv usturoiul de Darasti. Am inceput cu 23 ha, am luat-o din poarta in poarta pana am strans samanta autohtona pentru 7 ha, am reusit sa am samanta cu o varietate locala si pana la 23 ha am adus usturoi de pe piata europeana, white care este cel mai cunoscut, dar inferior ca si calitate, gust, aroma. In acest an, reusesc sa cultiv 70 ha, din care 20 ha in primavara, am reusit sa strangem din cele 7 ha din primul an sa avem 50 ha strict cu usturoi romanesc. Nu se compara, poti sa il pastrezi de pe un an pe altul, fata de 3-4 luni cat tine cel normal”, a declarat la BucharestFodSummit Ionut Olteanu.
Mai ramane totusi o dorinta: sa reinvie si traditia cu funii, pentru ca si aspectul este mai elegant, potrivit FoodBiz.