Investitii de 3,3 miliarde dolari in startup-urile din agritech din Europa

Investitii de 3,3 miliarde dolari in startup-urile din agritech din Europa

 

Fondurile de investitii au finantat, in perioada 2019 – martie 2021, cu aproximativ 3,3 miliarde de dolari startup-uri din agritech si agrifood din Europa prin intermediul a 654 de runde de finantare. In Romania, aceleasi domenii au primit intre 2018 si 2021 aproximativ 4 milioane de dolari, potrivit Raportului Romanian Agrifood Tech Startups Overview.

Intr-un context de consum care pune tot mai multa presiune pe resursele planetei, discutiile despre sustenabilitate si inovatie in agricultura sunt mai necesare ca oricand, mai ales cu privire la sursa alimentelor de baza si accesul consumatorilor la acestea.

Citeste si Cine se teme de agricultura romaneasca?

Conferinta Agrifood Innovation Summit 2021 a adus impreuna antreprenori, cercetatori, profesori si reprezentanti ai sistemului public care sustin inovatia in domeniul agroalimentar pentru a gasi tendintele care definesc viitorul industriei.

In cadrul conferintei a fost lansat si Romanian Agrifood Tech Startups Overview, realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech in parteneriat cu EIT Food, Patria Bank, BASF si CBNagro.tech, care include prima mapare a 50 de startupuri tech romanesti implicate in inovatia industriei, o analiza a evolutiei rundelor de finantare din domeniu din ultimii trei ani si cele mai importante tendinte tech care contureaza viitorul agriculturii moderne. Printre ele – IoT, precision farming sau biotehnologia.

Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, prima mapare locala a startupurilor agritech, este un instrument care vine sa sprijine aceste initiative si sa ajute dezvoltarea unor proiecte noi, pentru ca sectorul de startupuri tech din agrifood este intr-un stadiu foarte incipient. Acest lucru se reflecta in numarul de startupuri care exista, valoarea rundelor de finantare atrase de acestea si numarul de programe si comunitati locale dedicate acestor verticale de business.

Valoarea investitiilor

Interesul pentru industrie se reflecta si in activitatea fondurilor de investitii: in Europa, din 2019 si pana in martie 2021 s-au desfasurat 654 de runde de finantare pentru startupuri din agritech si agrifood, care insumeaza aproximativ 3,3 miliarde de dolari. In Romania, aceleasi domenii au primit intre 2018 si 2021 aproximativ 4 milioane de dolari (prin 12 runde de investitii), impartite astfel: 3 runde de tip pre-seed (~$372K), 4 runde de tip seed (~$446K), 3 runde de tip  Series A (~$3M) si 2 runde de investitii a caror valoare este confidentiala.

Inovatie & trenduri in agricultura locala

Inovatia in agricultura reprezinta solutii care ajuta fermierii sa creasca productia agricola, sa imbunatateasca productia de alimente si bunastarea animalelor, reduc poluarea, scad amprenta de cardon generata de industrie si cresc scalabilitatea. Principalele tendinte din agritech includ folosirea IoT in agricultura, micsorarea distantei dintre fermieri si consumatori, precision farming (agricultura de precizie), biotehnologia, nutritie si sanatate.

Mai pe larg, folosirea IoT in agricultura se refera la softurile si dispozitive hardware care ii ajuta sa minimizeze risipa si sa creasca eficienta in toate procesele de productie. In ciuda investitiilor consistente pentru implementare, astfel de tehnologii au un impact urias pe termen lung.

Micsorarea distantei dintre fermieri si consumatori a aparut ca necesitate in timpul starii de urgenta si lockdown, cand consumatorii au inceput sa caute noi moduri de a cumpara alimente, orientandu-se in special catre fermieri si producatori locali. Trendul este o oportunitate deschisa in principal de tehnologie, care ajuta companii mici sa devina competitie pentru marii producatori, in special prin intermediul „food hubs”, platforme care reunesc producatorii dintr-o anumita regiune si care livreaza apoi clientilor.

Precision farming (agricultura de precizie) este un concept de management al agriculturii care foloseste tehnologii data-based, inclusiv sisteme de sateliti (ca GPS), teledetectie (remote sensing) si internetul pentru a gestiona culturile si a reduce utilizarea ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.

Biotehnologia, pe plan local, se rezuma la activitatile de cercetare academica. Exista foarte putine programe de finantare dedicate, iar politicile publice de sustinere a dezvoltarii biotehnologiei sunt rare si recent anuntate.

Nutritia este sectorul in care foarte multe persoane preocupate de sanatatea lor incep sa ceara ajutor specializat, facilitat prin combinatia medicinei si tehnologiei (consultanta online).

Ce cuprinde raportul

Maparea ofera o privire de ansamblu asupra sectorului de agrifood si agritech din Europa. Mai exact, raportul integral cuprinde: evolutia rundelor de finantare in Europa si in Romania, dar si initiativele Uniunii Europene de sustinere a practicilor agricole sustenabile prin consortii ca EIT Food si principalele trenduri tech din domeniu (folosirea IoT in agricultura, farming as a service, aplicatiile de food tracking, folosirea utilajelor si robotilor autonomi, Autonomous Agricultural Machinery and Robots, biotehnologia, cumparaturile de mancare online si producerea alimentelor in spatii inchise).

La acestea se adauga si lista tendintelor care sunt prezente in Romania, alaturi de principalele startupuri tech romanesti, clusterizate pe domenii de activitate: apicultura, managementul fermelor si automatizarea lor, marketplace-uri si platforme de informare, sanatate si nutritie, livrare de mancare si management de rezervari in restaurante.

One thought on “Investitii de 3,3 miliarde dolari in startup-urile din agritech din Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *