TimisoaraFoodSummit 2023, desfasurat intre 22-24 noiembrie, pune in discutie o tema extrem de actuala: Inteligenta Artificiala (IA)
Toata lumea a auzit si a citit pareri extrem de diverse, de la cele mai favorabile la cele mai alarmiste. Ca intotdeauna realitatea este undeva la mijloc, iar apeluri, ca cel al lui Elon Musk, care a solicitat public reglementarea Inteligentei Artificiale (IA) au pus pe jar lumea.
La dezbaterile de la Timisoara sunt prezenti: Marius Moise – Director General la FastBit, Catalin Pavel – Director IT la Profi Romania, Stefan Vanea – antreprenor VBR Labs, Florin Dragan – Rectorul Universitatii Politehnice Timisoara, Marius Posa – Sub-secretar de Stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii si Arthur Habicht – Chief Technology Officer la Sedimentum (Elvetia).
Dezbaterile pornesc de la scandalul petrecut zilele acestea la Compania “Open AI”. Vineri seara, 17 noiembrie, fara nici o avertizare prealabila, Sam Altman, CEO-ul Open AI, compania care a lansat Chat GPT, a fost eliberat din functie printr-o decizie a Bord-ului Directorilor. In comunicat a fost facuta o afirmatie foarte ciudata: “Bord-ul nu mai are incredere in capacitatea lui de a continua sa conduca Open AI”. Imediat dupa excluderea lui Altman, Greg Brockman, Presedintele Open AI si co-fondator al companiei alaturi de Altman a anuntat ca isi da demisia “datorita stirilor de azi”. “Si eu si Sam suntem socati si intristati de ceea ce a facut Board-ul directorilor azi” a mai spus el.
Ce a urmat a fost o telenovela. Luni 20 noiembrie aproape 800 de angajati ai Open AI trimit o scrisoare in care ameninta ca vor parasi compania si vor merge la Microsoft (care a finantat OpenAI cu 10 miliarde dolari numai anul acesta), iar marti seara Sam Altman este re-instalat in pozitia de CEO la Open AI.
Sunt multe speculatii despre ceea ce s-a intamplat. Conform mai multor surse se pare ca la Open AI exista o echipa Q* ( adica Q-Star) care a facut progrese remarcabile in anumite zone (cognitive AI) despre care Altman nu ar fi spus Board-ului prea multe.
Inca nu se stie exact adevarul dar, toate evenimentele acestea au re-adus in prim plan discutiile despre IA.
Conform estimarilor PricewaterhouseCoopers (PwC), in anul 2030, IA va avea o contributie la economia globala de cca. 15,7 mii de miliarde de dolari SUA. O suma mai mult decat considerabila. Ritmul anual de crestere urmand sa fie de aprox. 17,5%.
Sa vedem ce spun expertii despre cum ne va influenta afacerile si viata IA.
Marius Moise – Director General la FastBit
Marius Moise de la FastBit, considera ca sunt trei directii catre care companiile vor trebui sa se indrepte: inserarea unor programe (co-piloti), cum este ChatGTP, pentru a asigura cresterea eficientei, a productivitatii; a doua ar fi introducerea IA adaptata la specificul companiei – respectiv folosirea de catre IA a bazelor de date de la nivelul companiei – asigurand astfel cresterea productivitatii si a eficientei la nivelul companiei iar a treia directie ar fi utilizarea IA pentru marketing, cunoasterea consumatorilor, relatiile cu clientii.
Marius recomanda companiilor sa inceapa cat mai devreme sa lucreze cu IA, cel mai bine, in parteneriat cu firme specializate in IA. Sa experimenteze, sa vada ce rezulta si sa-si adapteze strategiile in mod corespunzator.
Una din “sperietorile” frecvent intalnite este ca IA va duce la pierderea de locuri de munca. Din toate experientele anterioare, incepand cu revolutia industriala si pana in prezent, noile tehnologii au fost intotdeauna privite cu scepticism dar, de fiecare data, acestea au creat mai multe locuri decat au fost pierdute. IA nu reprezinta o amenintare ea promite sa imbunatateasca productivitatea.
Catalin Pavel, Director IT la Profi Romania
Catalin Pavel, Director IT la Profi Romania, sustine ca IA a inceput de mult, si ca este de fapt “smart technology”. Alte companii – Deep Mind, Google, Amazon s.a.m.d., au facut IA de mai de mult. Open AI a preluat o parte din rezultatele acestor cercetari, au facut o fundatie si au lansat ChatGTP. Catalin considera ca debarcarea lui Altman s-ar fi datorat faptului ca, la o conferinta cu o saptamana inainte de eveniment, ar fi fost intrebat daca se poate avea incredere in el iar raspunsul ar fi fost ca nu.
Profi, spune Catalin, foloseste machine learning nu IA. Profi ruleaza, in fiecare noapte, 45 de milioane de scenarii pentru a-si eficientiza activitatea. Nu crede ca se vor pierde job-uri. Le spune managerilor de echipe ca echipele lor vor creste ca numar de oameni reprezentand o oportunitate mare de a gandi si actiona strategic.
Mai mult, Profi lucreaza cu stat-up-uri. ProfiApp a fost realizata cu un start-up din Danemarca, ceea ce asigura o eficienta maxima comparativ cu utilizarea unor companii mari cu costuri corespunzatoare. El mentioneaza si ca avem companii foarte bune in Romania care lucreaza cu IA cum ar fi FoodPrint4 cu care se fac predictii privind comportamentul consumatorilor bazat pe varsta, sex, venituri s.a.m.d.. Pentru o mai buna deservire a acestora.
Partea a II-a
Darius Georgiu, co-moderator al panelului si vice-presedinte al Camerei de Comert si Industrie Timis, sustine ca este nevoie de adaptare la noile tehnologii. Vor disparea acele job-uri care nu vor mai fi cerute de piata dar, in acelasi timp, se vor cere mai multe. Cum s-a intamplat si in trecut.
Marius Posa, Subsecretar de Stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii transmite si pozitia ministerului care considera ca este nevoie urgent de reglementarea IA. Sunt necesare politici coerente si reglementari inteligent concepute. Stim cu totii de crypto monede si cum oamenii au investit cu frenezie si au pierdut bani multi.
Isi pune intrebarea: ce se intampla daca intr-o masina de IA se introduc, voit sau din greseala, date corupte. Ce consecinte pot fi? Si cum pot fi corectate?
Marius Posa, Subsecretar de Stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
Discutiile s-au concentrat apoi asupra tehnologiilor blockchain care ar putea asigura un grad mare de securitate a datelor dar pana la un punct, dupa cum sustine si Stefan Vanea de la VBR Labs.
Faptul ca Chat GTP este accesibil tuturor reprezinta o problema pe care Marius Posa o recunoaste si de aceea sustine nevoia unor politici si reglementari coerente. Totul trebuie facut si evaluat pas cu pas.
Florin Dragan – Rectorul Universitatii Politehnice Timisoara
Florin Dragan – Rectorul Universitatii Politehnice Timisoara remarca ca este nevoie de oameni capabili sa lucreze cu IA. Consecinte au fost intotdeauna la introducerea de noi tehnologii. Tot asa si acum. Poate ca, cu IA e un pic mai dificil.
Politehnica are deja de 4 ani un Masterat in IA, pregatind cam 60 de masteranzi pe an. Acest lucru arata ca deja exista cerere de locuri de munca pentru specialisti in IA.
Cei prezenti considera IA ca ceva foarte bun. Bazele de date sunt astazi cele mai valoroase valute. IA va revolutiona multe sectoare. Viitorul pare bun. Trebuie insa spus ca orice tehnologie poate fi utilizata in scopuri bune sau rele. Vezi industria nucleara. La fel si IA.
Exista un consens al celor prezenti ca IA trebuie reglementata si tinuta sub control. Cel mai la indemana exemplu sunt softurile de conducere auto autonoma. Lucrurile pot fi facute mai bine prin inteligenta cognitiva. Practic IA este la inceput. Suntem aproape si totusi departe.
Ca latura negativa pot fi enuntate tehnologiile de social engineering. Cineva spunea: cand datele devin invizibile se uita de siguranta/securitate. Stefan Vanea evidentiaza acest aspect negativ.
Arthur Habicht – CTO, Sedimentum, Elvetia
Pentru ca discutiile sa atinga si latura practica, de aplicabilitate in viata curenta, Arthur Habicht, Chief Tehnology Officer la firma Sedimentum din Elvetia prezinta o aplicatie practica a IA: un dispozitiv care poate monitoriza persoanele in varsta, cand sunt in locuinta, dar singure. Practic fara imagini foto sau video, pastrand intimitatea celor supravegheati, folosindu-se IA. Aceasta analizeaza undele din incapere, identifica daca persoana este cazuta, sau are probleme de sanatate si apeleaza imediat numarul de urgenta. Dispozitivul este rezultatul a ani de cercetari cu IA si este deja vandut in Elvetia.
Se poate concluziona ca da, Inteligenta Artificiala este aici si va ramane. Depinde de noi sa o reglementam si sa o controlam. Si sa o valorificam la maximum.